10.10.2013

Verkkojen kohtaaminen

Geocaching-harrastajat ovat aikojen saatossa keränneet ansioluetteloonsa konfluenssipisteillä käymisiä. Konfluenssipiste on sellainen, jossa maapallon kokoasteinen pituus- ja leveyspiiri leikkaavat. Maapallolla näitä pisteitä on runsaat 64000 kappaletta, joista valtaosa meressä. Suomen alueella pisteitä on 68 kappaletta.

Toinen näkökulma verkkojen kohtaamiseen on katsoa numerologiselta kannalta, kuinka tieverkko ja maapallon asteverkko leikkaavat: Kuinka monessa kohdassa tie leikkaa pituus- ja leveysasteen, jolla on sama numero kuin tiellä.

Suomen alueen poikki kulkevat leveysasteet 60-70 astetta pohjoista leveyttä ja pituusasteet 19-31 astetta itäistä pituutta. Tieverkolla on vain neljä tien ja samannumeroisen tasa-asteen leikkauspistettä, kaikki valtatieverkolla.

Karttapohjat Maanmittauslaitos Yleiskartta 1:4,5 milj 2010

Valtatie 21 ja pituusaste 21 Kilpisjärven lähettyvillä


Valtatie 21 pituusasteen 21 kohdalla


Valtatie 23 ja pituusaste 23 Parkanossa


Valtatie 25 ja pituusaste 25 Hyvinkään ja Mäntsälän välillä


Valtatie 27 ja pituusaste 27 Iisalmen länsipuolella

Yksikään kantatie ei ylitä samannumeroista leveyspiiriä. Lähimmäksi pääsee kantatie 63, jonka eteläinen pää sijaitsee runsaat kuusi kilometriä pohjoiseen leveyasteesta 63:



Aiemmin on leveyspiirejäkin leikattu. Viipurin ja Sortavalan välinen kantatie 61 leikkasi "oman" leveyspiirinsä peräti kolmesti:

>


2 kommenttia:

kasper.joonatan kirjoitti...

Hieno idea! Ainakin tuon 25-tien pisteen kautta olen kulkenut.

(Kuinkahan moni on muuten käynyt paikassa, jossa pituuspiiri ja leveyspiiri on sama. Ja päälle vielä tiennumero sama :D )

Matti Grönroos kirjoitti...

Samannumeroisten pituus- ja leveyspiirien leikkauskohtia on navat mukaan lukien vain 359 kappaletta. Koska leveysasteet sijoittuvat välille 0-90 astetta, kaikki leikkauskohdat sijaisevat maapallonpuolikkaalle, joka sattuu pituusasteiden 90W ja 90E välille. Näistäkin pisteistä valtaosa on valtamerissä. Poikkeus on nollapisteestä koilliseen lähtevä pistejono, joka kulkee Nigerian, Tsadin ja Egyptin kautta Lähi-Itään, Kaukasukselle ja Venäjälle. Leikkauspisteiden lähellä ei kulje samannumeroisia teitä. Sama pätee eteläisen Afrikan halki kulkevaan kaakkoiseen pistejonoon.