Anjalankosken kauppala syntyi vuonna 1975 Anjalan ja Sippolan kuntien yhdistyessä. Kaupunki tästä fuusiosta tuli vuonna 1977, kun uusittu kuntalaki nosti kaikki kauppalat yhdessä yössä kaupungeiksi.
Anjalankoskesta tuli silloiselle TVL:lle ja myöhemmin Tiehallinnolle eräänlainen ongelma. Anjalankoski-nimistä taajamaa nimittäin ei ollut. Itse Anjalan koski sijaitsee Inkeroisten teollisuustaajaman ja Anjalan välissä. Historiallisesti tunnettu Anjalan kartano sijaitsee Anjalassa. Kolmas merkittävä taajama on puolestaan Sippolan kuntaan kuulunut Myllykoski. Sippolan kirkonkylä taas on varsin vähäinen taajama. Koska opinkappale oli se, että viitoitus tapahtuu ensijaisesti kunnan nimellä, pulma oli valmis.
Ankkapurha eli Anjalan koski
Onneksi Anjalankosken kunnan hallinnollinen keskus sijoitettin Myllykosken eteläpuolelle Keltakankaan kylään. Tätä sitten ruvettiin kutsumaan Anjalankoskeksi. Ratkaisu on hieman samansuuntainen kompromissi kuin jos Aitolahden kirkonkylä viitoitettaisiin Tampereena.
Anjalankosken kunnan taru kesti 34 vuotta, kunnes se vuoden 2009 alusta liitettiin Kouvolaan usean muun kunnan kanssa.
Koska on verraten selvää, että Kouvolan kaltaisessa pinta-alaltaan laajassa kunnassa ei selvitä yhdellä viitoituskohteella, kävi niin, että keinotekoinen nimi Anjalankoski jäi tilapäiseksi ja se on ruvennut katoamaan. Anjalaa taas saa kutsua Anjalaksi, Inkeroisia Inkeroisiksi ja Myllykoskea Myllykoskeksi. Keltakangas ei taas enää ole mitään.
Viitta seiskatiellä vuonna 2009
Viitta samassa kohdassa vuonna 2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentteja moderoidaan tarvittaessa asiallisen tason säilyttämiseksi. Kaikki kukat saavat kukkia, mutta aggressiivista ja/tai epäasiallista kielenkäyttöä eikä asian vierestä jämppäämistä katsota hyvällä. Nimimerkkikirjoitusten moderaatiokynnys on alhaisempi kuin nimellään esiintyvien tai muuten tunnettujen kommentaattoreiden hengentuotosten.
Kommentit yli 30 päivää vanhoihin artikkeleihin tarkastetaan ennen julkaisua, ja ne hyväksytään jos ne tuovat käsiteltävään asiaan tai käytävään keskusteluun oleellista uutta sisältöä.