Runsas viikko sitten pilkattiin sääennustajia, kun rajuilma ei kaikella voimalla iskenytkään Suomeen, vaikka keltainen lehdistö kilpaili ylisanojen keksimisessä. Ennustajat olivat oikeassa sanoessaan, että sellainen tulee, mutta ei ehkä Suomeen vaan naapurimaihin.
Ja niinhän siinä sitten kävi, että isoimmat iskut ottivat vastaan Ruotsi ja eritoten Norja.
Norjalaiset luokittelivat tapauksen äärimmäiseksi sääilmiöksi ja antoivat sille nimen Hans. Suurimmat vaikeudet koettiin eteläisen Norjan sisämaassa.
Kolmen vuorokauden mittaan sadetta tuli toistasataa millimetriä. Kun pääasiallinen maisematyyppi on vuorten välissä suppilon pohjalla kulkeva joki, joka vetää vain rajallisen määrän vettä, tällainen yhtäkkinen ryöppy aiheuttaa valtavan määrän tulvia.
Kun rajuilmaa oli kestänyt pari päivää, Norjan tiehallinto ilmoitti muun muassa, että kaikki päätiereitit Oslon ja Trondheimin välillä ovat poikki. Pahimmillaan raportoitiin yli sadan ison ja pienen tien olevan suljettu. Osa silloista suljettiin varotoimenpiteinä virtaaman ollessa poikkeuksellisen suuri tai veden pinnan lähestyttyä sillan kantta.
Nyt ovat Oslon ja Trondheimin väliset päätiet auki, mutta kiertoteitä ja painorajoituksia on asetettu. Monin paikoin korjaustöiden kestoksi on arvioitu kuukausia.
Myös rautatieliikenne oli suurelta osin pysähdyksissä.
Vahinkojen loppusumman lasku on vasta alkutekijöissään. Muutaman päivän kuluessa oli vakuutusyhtiöihin kertynyt pelkkiä kiinteistövakuutuksiin liittyviä korvaushakemuksia noin 130 miljoonan euron edestä.
Vakuutusyhtiöt ovatkin jo nostaneet esiin kysymystä, onko ne talot aivan pakko kerta toisensa jälkeen rakentaa riskialueille.
Hyvä vaan ettei tänne tullut vaikka moni niin tovoikin. Tämän sanoo ukkoshullu säänörtti. Mutta tuota kun seurasi norjalais-lehdistä kuten vg.no niin tuli väistämättä mieleen kysymys että miltähän suomen infra olisi näyttänyt jos nuo 100+ mm vuorokausi-sateet mitä sinne tuli olisinkin iskenyt vaikkapa etelä/keski-suomeen? Veikkaan että vieläpä huonommalta.
VastaaPoistaVaurioita varmasti tulisi, mutta erilaisia. On Suomessakin näkynyt myrskyjä ja rankkasateita, mutta harvemmin ne tieinfraa ovat laajemmin tuhonneet. Puita toki on teille kaatunut ja sähköverkkoa vaurioitunut. Kaupunkialueilla riittämätön viemärikapasiteetti tuo omat kuvionsa.
VastaaPoistaNorjasta pitää huomata, että vahingot ovat koskeneet nimenomaan laaksoja, ei niinkään ylämaita. Vuoren rinteessä ei ole oikein mitään, joka imisi vettä, vaan vedet romahtavat saman tien laaksoihin samalla irtomaata kuljettaen. Sikäläinen kallioperä on höttöisempää kuin Suomessa ja siksi kiveä varisee aivan eri tahtiin.