Puhutaanpa vanhoista valtateistä. Kuten on tunnettua, kun vuonna 1938 valtatiet numerointiin, ei paria poikkeusta lukuun ottamatta maassa ollut kunnollisia maanteitä, joita valtateiksi olisi nykymittapuissa aihetta kutsua. Tieverkko oli pääosin hevospelien aikakaudelta. Valtateiden "toteutus" tapahtuikin monin paikoin siten, että tien päätepisteiden (tai tärkeiden välipisteiden) välisen suoran viivan lähettyviltä haettiin maantiereitti, joka sitten tienviitoin ja kilometripylväin osoitettiin valtatieksi (tai A-luokan kantatieksi kuten termi tuolloin kuului).
Tämä periaate selittää muun muassa sen, miksi nelostie Helsingin ja Jyväskylän välillä linjattiin erittäin harvaan asuttujen Hausjärven, Lammin ja Padasjoen takametsien kautta. Helsingistä Jyväskylään vedetty suora linja kulkee pitkin Päijännettä. Siksi välipisteeksi otettiin Jämsä. Tuolloin merkitty nelostie (sinisellä) kulkee hyvin lähellä suoraa punaista viivaa.
Nelostien eteläpää 1938: Helsinki–Hyrylä–Hyvinkää–Hausjärvi–Lammi–Padasjoki–Kuhmoinen–Jämsä
Kuhmoisten ja Jämsän välinen reitti kulki Puukkoisten ja Hassin kylien kautta nykyistä maantietä 3291. Jo 1930-luvun mittapuissa tie oli vaikeakulkuinen: todella mutkainen ja mäkinen. Sen parantamista puuhattiin jo tuolloin ja vuonna 1938 alkoivatkin työt.
Jämsän Lehden uutinen siitä, että eduskunta on myöntänyt tienoikaisulle määrärahan
Jämsän lehti vahvistaa, että määrärahaa on saatu käyttöön.
Uusi tie tuli kokonaan uudelle linjaukselle idemmäksi, lähemmäs Päijännettä.
Suomen tiekartta 1938. Uusi linjaus Harjunsalmen ja Arvajan kautta merkitty.
Sodan syttyminen kuitenkin keskeytti tuollaiset hankkeet ja työmaa jäi lepäämään lähes puoleksitoista vuosikymmeneksi. Vuonna 1953 aloitettiin työt ja ne valmistuivat vuonna 1956. Tällöin oli vuorossa Padasjoen ja Kuhmoisten välisen tien uudelleenrakentaminen.
Hassin tie on jäänyt eräänlaiseksi epäviralliseksi museotieksi. Kummastakin päästään se on saanut hieman pikeä pintaansa; nykymaailman tapaan kuitenkin päällystevaurioita-kyltillä maustettuna. Kartalla tie on pääosin siinä, missä se oli 100 vuotta sittenkin. Vain pieniä oikaisuja on tehty.
Kun tällaisella tiellä ilmoitetaan mutkasta liikennemerkillä, merkki kannattaa ottaa tosissaan. Osa mutkista on sellaisia, että omat takavalot melkein näkyvät.
Koska maaston muodot ovat vähintään vaihtelevia ja mutkikkaita kapeita teitä on paljon, Hassin seudulla ajetaan säännöllisesti rallin maailmanmestaruudesta. Sellaiset nimet kuin Kakaristo, Hassi ja Ouninpohja ovat maailmalla tunnettuja: kaikki nämä erikoiskokeet jossain versiossaan kulkevat nyt puheena olevaa tietä. Varsin usein Ouninpohjan finaali on Hassin tiellä.
Vanha tie on hiljainen ja rauhallinen. Siksi se käy erinomaisesti tutustumiseen niin Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen rajaseutuihin kuin myös vanhoihin teihin. Tie ei ole pelkkää kuusimetsän halkomista: Järvimaisemiakin pääsee useassa kohdassa ihailemaan.
Mitenkäs sitten kävi uudelle nelostielle? 1950- ja 1960-luvuilla käydyn skisman jälkeen nelostie siirtyi pois Lammin–Hausjärven linjalta reitille Helsinki–Lahti–Vääksy–Padasjoki–Jämsä. Tällöin Lahden-Padasjoen kantatien numero 58 katosi kartalta. Padasjoen–Lammin tie palasi päätiekastiin vasta yli 30 vuoden kuluttua uudelleenrakentamisen jälkeen, nyt kantatienä 53.
Lahden–Kuhmoisten seudun tiet juuri ennen numerointimuutoksia. Autoilijan tiekartta 1963.
Kuhmoisten–Jämsän uusi tie tehtiin 1930-luvun suunnitelmien pohjalta ja tie kävi liikennemäärien kasvaessa nopeasti vanhanaikaiseksi. 1980-luvulla terävimpiä mutkia oikaistiin, tietä levennettiin ja Harjunsalmen pohjoispuolella tehtiin muutaman kilometrin verran uutta linjausta. Tämä ei kuitenkaan pelastanut nelostietä, vaan se siirtyi 1990-luvulla taas idemmäs: Päijänteen itäpuolelle. Lahden–Jämsän tie sai uuden numeron 24.