30.6.2018

Wiion lait

ELY-keskuksilla on varsin kätevä menettelytapa lähettää sähköpostitiedotteita tulevista tietöistä ja muista sen kaltaisista häiriöistä. Näitä sitten paikallislehdet julkaisevat enemmän tai vähemmän sellaisenaan.

Tiedotteet laatii usein paikallinen työnjohtaja tai suunnittelija, jonka keskeisintä osaamisaluetta ei kaikelle kansalle tiedottaminen välttämättä ole. Siksi tekstit ovat joskus hieman vaikeasti avautuvia. Ymmärtääkö esimerkiksi mattimeikäläinen, mikä on massanvaihto, ja onko sellainen oleellinen seikka vai ei. Wiion lakeja ei ole kukaan käynyt kumoamassa, ne pätevät edelleenkin!

Viime aikoina on tullut vastaan pari tiedotetta, joista on jäänyt pois oleellisia asioita, jotka ovat suunnittelijalle itsestään selviä, mutta jotka ovat oleellisia tiedon merkityksellisyyden arvioinnissa.

Espoolainen Länsiväylä-lehti julkaisi hieman muokattuna taannoisen tiedotteen liittymärampin sulkemisesta:



Muuten hyvä tiedote, mutta eräs pikku seikka närästää: Turunväylältä Kehä III:lle itään on liittymässä kaksi ramppia ja uutinen ei sanallakaan mainitse, kummasta on kyse, vaiko mahdollisesti kummastakin. Uutisen muut tiedonmuruset (Histan liittymän kautta kulkeminen) vihjaa, että kyse olisi Turun suunnasta saapuvan liikenteen käyttämä ramppi, ei Helsingin suunnasta, mutta pieni epätietoisuus jää kalvamaan. Alkuperäinen tiedote sisältää joka linkin karttaan, mutta kartassa on koko liittymä, eikä siitä käy ilmi, mikä rampeista on kiinni.

Toinen esimerkki on Hattulasta, jossa Kalvolantie on suljettu siltatyön takia:



Kiertoteiden nimet ja numerot on hyvin kerrottu, mutta kaikkein oleellisin tieto on jäänyt tiedotteen laatijan pöytälaatikkoon: Mikä tie on poikki? Kalvolantie on kartoissa esiintyvä virallinen nimi, mutta eihän sitä kukaan käytä ja tunne. Vasta kartasta käy ilmi, että poikki on seututie 130, eli vanha kolmostie.

Johtopäätös: ELY-keskukset tarvitsevat tiedottajan, jonka seulan läpi tiedotteet kulkevat.

3 kommenttia:

  1. Vaihtoehtoisesti lehtiin voisi palkata toimittajia, jotka tekisivät toimitustyötä.

    VastaaPoista
  2. Huvitti tuon jälkimmäisen tiedotteen kirjoitusvirhe, jossa mainittiin kierotie.

    VastaaPoista
  3. Jmk, lehtienkin toimitustyön tasossa varmasti olisi parannettavaa, mutta ei silti voi olla tiedotusvälineiden tehtävä paikata viranomaisen viestinnässä olevia puutteita. Ts. ei ole mitään järkeä siinä, että tiedotusvälineet "tekevät toimitustyötä" eli käytännössä yrittävät selvittää, mitä ihmettä viranomainen on tiedotteessaan yrittänyt sanoa, kun viranomainen olisi alun perinkin voinut kirjoittaa selkeitä ja ymmärrettäviä tiedotteita.

    VastaaPoista

Kommentteja moderoidaan tarvittaessa asiallisen tason säilyttämiseksi. Kaikki kukat saavat kukkia, mutta aggressiivista ja/tai epäasiallista kielenkäyttöä eikä asian vierestä jämppäämistä katsota hyvällä. Nimimerkkikirjoitusten moderaatiokynnys on alhaisempi kuin nimellään esiintyvien tai muuten tunnettujen kommentaattoreiden hengentuotosten.

Kommentit yli 30 päivää vanhoihin artikkeleihin tarkastetaan ennen julkaisua, ja ne hyväksytään jos ne tuovat käsiteltävään asiaan tai käytävään keskusteluun oleellista uutta sisältöä.