3.3.2021

Mitä tarkoittaa?

Vaajakoskella kulkee tie, jolla on paljon numeroita: 4/9/13/23/E63/E75. Lisämaustetta on antamassa se, että tie kääntyy 90 astetta kaksikaistaisessa liikenneympyrässä.

Idästä päin tultaessa vastassa ovat perin vekkulit liikennemerkit.

Tienviittaportaalissa on vasemman kaistan kohdalle merkitty kyltit, joilla haluttaneen kieltää liikenneympyrän sisäkaistalla ajaminen kuorma-, paketti- ja linja-autoilla, koska liikenneympyrä on varsin pienisäteinen.

Mutta pieleen meni.

Niin vanha tieliikenneasetus kuin uusi tieliikennelaki ilmoittavat, että tienviittaan lisätty varoitus-, kielto- tai rajoitusmerkki toimii ennakkotietona kyseisessä suunnassa olevasta vaarasta, kiellosta tai rajoituksesta. Noin yleensäkään tienviitta ei koskaan ole kieltomerkki.

Itse liikenneympyrään mentäessä ei ole kaistakohtaista kieltoa, jolla rajoitettaisiin kummankaan kaistan käyttöä.

Eli vastaus otsikon kysymykseen: se ei tarkoita mitään. Muuta kuin että merkin asettaja ei tunne sääntöjä.

4 kommenttia:

tienkäyttäjä kirjoitti...

Käytännössä toimii kuitenkin hyvin. Kun ison auton kuljettaja näkee merkin, tajuaa siitä että sisemmälle kaistalle ei kannata änkeä, kun ei sillä kaistalla todennäköisesti kuitenkaan mahdu pysymään.

Elyas kirjoitti...

Eli tässä pitäisi olla, opastinportaalin jälkeen, liikennemerkki C36 (ajokaistakohtainen kielto, rajoitus tai määräys)? Tilaa sellaiselle vain on hintsusti. Ehkäpä oikean laidan ajokaistaopastus voitaisiin korvata sellaisella?

Antti kirjoitti...

Eikö liikennemerkin C36 voisi sijoittaa myös ennen opastinportaalia, jolloin tilaa olisi enemmän?

Matti Grönroos kirjoitti...

Vaikka se käytännössä toimisikin, kullakin liikennemerkillä on tarkoituksensa ja sääntönsä siitä, miten niitä käytetään. Tarkoitus on nimenomaan välttää sattumanvaraisia toteutuksia.

Tienviitassa oleva ennakkomerkintä kertoo sen, mitä risteyksen jälkeen on odotettavissa.

Paikalla, kuvan ulkopuolella, on kaistakohtainen kielto kuorma- ja linja-autoille. Siksi viitan merkintä on turha, sen lisäksi että se on säädösten vastainen.

Järkevämpää olisi ollut laittaa pituusrajoitus. Nykyinen ratkaisu kieltää myös pakettiautot vasemmalta kaistalta. Merkkihän on "kuorma- ja pakettiautolla ajo kielletty".