25.11.2023

Sökö

Espoon Soukassa, alkuperäiseltä nimeltään Sökössä, sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kaikkien sananmuunnosten harrastajien lempikadusta Soukan Rantatiestä lyhyehkö katu Soukankaari. Lyhyys ei tarkoita sitä, että sen varteen ei mahtuisi liikennemerkkejä, joita sopii ihmetellä.

Kadun eteläreunassa on asianmukaisesti rakennettu pysäköintipaikka, johon saa pysäköidä henkilöautolla ja pakettiautolla, mutta ei esimerkiksi mopoautolla eikä koppimönkijällä. Yhteiskäyttöautoilla pysäköinti lienee tarkoitettu sallituksi; lisäkilvellä tarkoitettaneen kertoa, että aikarajoitus ei koske yhteiskäyttöautoja. Pysäköintipaikan päättyminen on kauempana merkitty asianmukaisesti.

Mutta sitten alkaa erikoisuuksien aika. Pysäköintialueen puolenvälin tuntumaan on laitettu pysäköintikieltomerkki rintamasuunnassa poikittain katuun nähden.

Tieliikennelaki kyllä sallii pysäköintipaikan pysäköintikieltoalueella ja kadun ulkopuolisella pysäköintipaikalla voidaan tiemerkinnöin (mutta ei liikennemerkillä!) osoittaa, että koko alue ei ole pysäköintiin sallittua aluetta. Mutta siihen laki ei kyllä taivu, että keskellä merkein osoitettua kadun varren pysäköintialuetta voitaisiin säätää pysäköintikielto, joka vieläpä on kovin epämääräinen mitoiltaan. Merkin sijoitus ei myöskään ole asianmukainen.

Sitten voidaan keskustella siitä, onko ympyrän alapuolella oleva suorakulmio lisäkilpi vai onko se tieliikennelain 75 § 2 momentin mukainen tekstillinen merkki. Jos se on lisäkilpi, siinä säädetään varsinaista merkkiä laajemmasta kiellosta, ei hyvä. Jos se on tekstillinen merkki, sillä yritetään säädellä asioita, joita säädellään aivan muussa laissa: laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta. Ei hyvä. Jos se taas ei ole liikennemerkki lainkaan, ollaan herkästi ristiriidassa ns. käyttöasetuksen 3 § 3 momentin kanssa. Ei hyvä. Valtioneuvoston asetuksen liikenteenohjauslaitteiden käytöstä siis:

Liikenteenohjauslaitteeseen tai sen kannattajaan ei saa kiinnittää mitään, mikä ei vastaa laitteen tarkoitusta tai mikä vaikeuttaa liikenteenohjausta.

Seuraavaksi voimme keskustella siitä, mikä tai kuka on liikennemerkin kannattaja. Jos esimerkiksi bloginpitäjä on sitä mieltä, että Länsiväylän merkitseminen moottoritieksi liikennemerkillä on kannatettavaa, eikö tällöin bloginpitäjä ole liikennemerkin kannattaja? Onko nyt kiellettyä käyttää esimerkiksi paitaa, jonka selässä lukee vaikkapa Batman tai Teräsmies?

3 kommenttia:

KLS kirjoitti...

Kysyit, onko se pysäköintikieltomerkin alla oleva keltainen suorakulmio liikennemerkki ollenkaan. Etkä ollut asiasta lainkaan varma.

Ellei ole, se on ilmeisesti tieliikennelain 56 §:n vastainen. Mainitussa pykälässähän sanotaan: "Tielle tai sen välittömään läheisyyteen ei saa asettaa merkkiä, kilpeä tai muuta laitetta, jonka voi erheellisesti käsittää liikennemerkiksi tai muuksi liikenteen ohjauslaitteeksi..." Onhan ilmeistä, että vaikka se kuvaamasi kilpi ei olisikaan liikennemerkkiteksti, ainakin se voidaan helposti mutta "erheellisesti" sellaiseksi käsittää. Olihan Sinullekin epäselvää, onko se liikennemerkki vai jotakin muuta.

Toisaalta, kuten mainitsit, asetuksessa sanotaan: "Liikenteenohjauslaitteeseen tai sen kannattajaan ei saa kiinnittää mitään, mikä ei vastaa laitteen tarkoitusta..."

Tätä asetusta rikotaan kyllä aika paljon. Ei ole mitenkään harvinaista, että liikennemerkkitolppiin on liimattu erilaisia tarroja, usein mainoksia mutta myös erilaisten poliittisten ryhmittymien iskulauseita, joissa tuetaan tai vastustetaan jotakin.

Entä mikä on katsottava liikenteenohjauslaitteen kannattajaksi? Tolpat tietysti, mutta onhan liikennemerkkejä siellä täällä kiinnitetty talojen seiniinkin. Esimerkiksi kerrostalon porttikäytävään saattaa olla kiinnitetty ajokiellon ja pihaseinään pysäköintikiellon liikennemerkki. Onko siinä tapauksessa koko talo katsottava "liikenteenohjauslaitteen kannattajaksi"?
Seuraako siitä, että samaan taloon ei saa kiinnittää kylttejä eikä mainosvaloja? Ja koskeeko se myös talon sisäpuolta? Eli jos talon ulkoseinään on kiinnitetty liikennemerkki, eikö saman talon sisällä huoneiden seiniinkään saa kiinnittää tauluja, julisteita tai muita kuvia? Tai edes asukkaiden nimiä huoneistojen oviin?

EKK kirjoitti...

Ilmeisesti noiden kahden talon, joiden välissä pysäköintikieltomerkki sijaitsee, ainoa tonttiliittymä on talojen itäpuolisen suojatien kohdalla.
https://maps.app.goo.gl/M77VfkLN7K9VryW66

En yhtään ihmettele, että jätehuolto on katsottu helpoimmaksi järjestää Soukankaaren ajoradalta käsin jalkakäytävän yli. Ongelmaksi tuossa varmaan muodostuu se, että jos autot (tai lumikasat) ovat kovin tiiviisti toisissaan kiinni, voi roskasäiliöiden kanssa tulla pitkä kierto. Mistä HSY ei tykkää. Paras varmaan olisi, että pysäköintialue katkeaisi parin metrin matkalla tuossa kohdassa.

Veikkonen kirjoitti...

Lieköhän tuo pysäköintikieltomerkki lainkaan kadunpitäjän asettama vai olisiko taloyhtiön tekosia. Lisäkilven tekstikin vaikuttaa jo enemmän työselitykseltä lumenauraajalle kuin liikenteenohjauslaitteelta.
Sehän jää perinteisesti taloyhtiöiltä havaitsematta että merkkien vaikutus alkaa aina merkistä ”eteenpäin” eli tuossakin (jos asetelma muutenkaan on lainvoimainen) merkki käsittää vain lyhtypylvään ja seinän välisen alueen. Tyypillisestihän esim. pysäköintiekieltomerkkejä asetellaan myös taloyhtiöiden seiniin. Tällöin vaikutusalue on seinän sisäpuolella.
Miten muuten tuo varsinainen pysäköintimerkki, muistanko oikein että lisäkilvellä tarkennetaan aina itse liikennemerkin sanomaa, ei toisen lisäkilven? Tällöinhän lisäkilpi ”Ei koske yhteiskäyttöautoja” tarkoittaisi että pysäköintipaikka ei ole niitä varten?