27.11.2015

Vårdön silta

Vårdö on vajaan 500 asukkaan saaristokunta Ahvenanmaalla. Mannersuomalaiset tuskin juuri osaavat asettaa kuntaa kartalle. Ehkä tunnetuin vårdöläinen on fiktiivinen henkilö: Myrskyluodon Maija, jonka Anni Blomqvist sijoitti asumaan Vårdön ulkosaaristoon.

Kunta oli vuoteen 1980 asti verraten pitkän lauttamatkan varassa. Mainitun vuoden syksyllä valmistui uusi tie, joka lyhensi useiden kilometrien mittaisen lauttayhteyden 440 metrin pituiseksi. Tiehen kuului silta Vardön pääsaaren ja Töftön väliin. Sillalla on pituutta 312 metriä ja sen urakoi Vesto Oy, joka sittemmin on fuusioitu YIT-yhtymäänSilta on viisiaukkoinen tavanomainen palkkisilta.
Aikalaiset kertovat, että rakentamistyössä hutiloitiin ja betonirakenteet päästettiin jäätymään ennen niiden kovettumista. Silta on ruvennut ennenaikaisesti rapautumaan. Jo nyt on korjattu reunapalkkeja ja kantta, joissa on esiintynyt lujuutta vähentäviä kemiallisia reaktioita.

Vedenalaiset tutkimustyöt ovat kuitenkin paljastaneet karmean totuuden: Vain 35-vuotiaan sillan perustukset ovat tuhoutumassa.Saarella on käyty poliittista debattia kahden kalliin vaihtoehdon välillä: korjatako vanha vai rakentaako uusi. Nyt on päätetty rakentaa uusi silta ja sen valmistumisen jälkeen purkaa nykyinen.

Uuden sillan toivotaan olevan käytössä vuonna 2018. Siihen asti henkeä pidätellen toivotaan nykyisen sillan pysyvän pystyssä. Sillalle on asetettu 30 tonnin painorajoitus ja 20 km/h nopeusrajoitus.

Ei kommentteja: