28.3.2016

Pysäköintikiekko

Menneenä vuonna kuntien pysäköinninvalvojat saivat aika railakasta kyytiä, kun julkinen sana aivan aiheesta kilvan pilkkasi heitä pikkumaisista ja järjenvastaisista pysäköintikiekkoon liittyneistä tulkinnoistaan.

Teillä ja Turuilla myöntää papukaijamerkit Riihimäelle ja Lappeenrantaan. Riihimäellä kansalainen sai pysäköintivirhemaksun, kun kiekossaan numerot kulkivat pysäköinninvalvojan mielestä väärään suuntaan. Jälkiselvittelyissä kaupunginlakimies esitti kantanaan muun muassa, että kiekon on tärkeää olla sininen, koska lappuliisat eivät osaa etsiä tuulilasilta muun värisiä. Lappeenranta puolestaan ansaitsee papukaijamerkkinsä ylimielisestä "emme kommentoi" -linjasta ja eritoten maksulapun jakamisesta siksi, että kiekosta oli pudotessa irronnut kulma. Mutta mihinpä suorituksiin virkamies ei taipuisi tulosjohtamisjärjestelmän edessä.

Uusi LVM:n asetus annettiin loppuvuodesta 2015. Komediatasoiset muotosäännöt jäivät historiaan. Sitä lehtineekerit skuuppi-innossaan eivät havainneet, että asetuksessa täsmennetään eräitä aiemmin ristiriitaisia tulkintoja aiheuttaneita kohtia.

1 § Pysäköintikiekko on laite, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika (saapumisaika). Alkamisajan on oltava selvästi luettavissa. Pysäköinnin alkamisaika voidaan ilmoittaa myös sähköisellä etäluettavalla pysäköintikiekkopalvelulla tai -järjestelmällä, jos kunta on sen alueellaan ottanut käyttöön.

Tässä ei anneta muuta määräystä kiekon ulkoasuksi kuin että alkamisajan on oltava selvästi luettavissa. Se vielä aiheuttanee tulkintoja, mikä on "laite". Paperiarkki ei ehkä ole laite. LVM itse nimittäin määrittelee sanan "laite" verraten laveasti: muun muassa liikennemerkit ja kaistaviivat ovat liikenteen ohjauslaitteita.

Tästä muutoksesta on riemu lähtenyt liikkeelle ja pilkanteon nimissä on kaupan kovin erikoisia tuotteita:Ehkäpä riemuisa kirmailu rauhoittuu aikanaan. Muutos toisaalta mahdollistaa asialliset laitteet, kuten tanskalaisen tuulilasiin kiinnitettävän laitteen, joka automaattisesti asettaa itsensä näyttämään pysäköinnin aloitusaikaa.2 § Pysäköinnin alkamisajaksi on merkittävä aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Alkamisajaksi voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi.

Pysäköinnin alkamisaika merkitään 1 momentissa mainitulla tavalla, vaikka pysäköintikiekon käyttövelvollisuus olisi voimassa vain osan pysäköintiajasta. Pysäköintikiekkoa ei tarvitse käyttää, jos pysäköinti tapahtuu kokonaan kiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloajan ulkopuolella.

Pysäköinnin alkamisaikaa ei saa pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana muuttaa.


Tämä pykälä vahvistaa sen, mikä asetuksen edellisessäkin versiossa luki: Kiekko asetetaan paikalleen sen mukaan, jolloin pysäköinti alkoi; ei sen mukaan, koska pysäköintikiekon käyttövelvollisuus alkaa.

Tätähän eräät kunnat halusivat tulkita asetustekstin kirjaimesta poiketen ja saivat eräät hallinto-oikeudetkin mukaan. Aikamoista juridista kikkailua se vaati, mutta hallinto-oikeuksia suojasi se, että aiemmin ei niiden pysäköintivirheasioita koskeneista päätöksistä ollut valitustietä olivatpa päätökset kuinka päättömiä tahansa.

Tosin hallinto-oikeuksien lisäksi muutkin tahot lähtivät tähän mukaan. Muun muassa AutoBild-lehden Oskari Pentti antoi elokuussa 2015 kovin isällisiä ohjeita siitä, että kiekkoon laitetaan käyttövelvollisuuden alkamisajankohta.

Uutta asetuksessa on, että ei ole rikos laittaa kiekkoon saapumisaikaan minuutilleen. Tästäkin pysäköintisheriffit nimittäin ovat antaneet kuudestilaukeavansa puhua. On jossain määrin järjenvastaista, että jos esimerkiksi kiekossa oleva aika 09:00 on sallittu ja myös 09:30 on sallittu, aika 09:15 olisi pysäköintivirhemaksun arvoinen rike.

3 § Pysäköintikiekko on sijoitettava pysäköinnin ajaksi näkyvälle paikalle auton tuulilasin sisäpuolelle niin, että pysäköinnin alkamisaika on ulkoapäin selvästi luettavissa. Tuulilasin sisäpuolella saa pysäköinnin aikana olla vain yksi pysäköintikiekko kerrallaan näkyvälle paikalle sijoitettuna.

Tämä pykälä on sisällöltään muuttumaton, mutta se sisältää sudenkuopan: Koska nyt kiekoksi hyväksytään mikä tahansa selkeästi pysäköintiajan alkua ilmaiseva laite, virkaintoinen lappuliisa, vaikkapa Riihimäeltä, saattaa ruveta katselemaan, mitä muuta sellaista tuulilasin takana mahtaakaan lojua, jonka voisi tulkita ylimääräiseksi pysäköintikiekoksi. Rannekellon tai kellonaikaa näyttävän matkapuhelimen jättäminen tuulilasille pysäköinnin ajaksi voi osoittautua pahaksi pahaksi virheeksi.

3 kommenttia:

Matti S kirjoitti...

Kannattaa olla varovainen, jos haluaa laittaa saapumisajan "minuutilleen":

Jos tulee paikalle klo 9.03, laittaa saapumisajan minuutilleen, ja saa rikemaksun puolen tunnin takia, niin se on kyllä omaa tyhmyyttä.
Sen verran epätarkkoja nuo kiekot ovat.

Unknown kirjoitti...

Ennustan, että tulemme näkemään markkinoilla (jos nyt ei asiallisissa kaupoissa niin ehkäpä Viipurin torilla) laitteita, jotka muuttavat itse omaa aikaansa. Vaikka tämä onkin nimenomaisesti kielletty, asettaa sen valvonta omanlaisensa haasteen.

Senkaltaisen laitteen omistaminen ja jopa käyttäminen tavanomaisena pysäköintikiekkona ei sinänsä liene edes väärin; vasta kyseisen ominaisuuden käyttäminen on. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten virkamies tällaisia asioita tulkitsee.

Aapo Halminen kirjoitti...

Netistä löytyy. Oli jo ennen "uudistustakin" tarjolla. Hintaakin on jopa 4 euroa. Teksti on saksaksi, mutta se ei nykyään edes haittaa. Käyttöohjeissa muistutetaan pysäyttämään kiekko pysäköidessä, koska muuten se kulkee yhä auton ollessa pysäköitynä. Sehän olisi perin harmillista.

https://www.nierle.com/fi/tuote/5770/Pysaekoeintikiekko_kellolla.html