3.2.2024

Myrsky

Ingunn on verraten harvinainen norjalainen naisen nimi. Tällä viikolla nimi on kuitenkin ollut norjalaisten huulilla hyvinkin intensiivisesti. Länsirannikolle Atlantilta iskenyt hirmumyrsky nimittäin oli saanut nimen Ingunn.


Norjan tiehallinto antoi rantavyöhykkeille torstaiksi harvinaisen ohjeen: Jos sinun ei ehdottomasti tarvitse lähteä ulos, pysy kotonasi. Ohje ei ollut tuulesta temmattu (!), sillä myrskyn kestäessä tehtiin tuulihavainto, joka on Norjan mittaushistorian ennätys: 54,4 metriä sekunnissa. Suomessa Ilmatieteen laitos rupeaa puhumaan hirmumyrskystä tuulen nopeuden ylittäessä 33 m/s.


Tiehallinnon ohje on siksikin järkeenkäypä, että valtaosa vähänkään korkeammalla käyvistä teistä oli suljettu. Norjalainen käytäntöhän on, että myrskyn ja rankan lumisateen aikana ei ole järkevää yrittää pitää teitä auki. Kaikki Suomen ja Ruotsin rajalle vievät tiet olivat suljettuina Altan ja 1000 kilometriä etelämpänä sijaitsevan Troforsin välillä.


Suljettuja tieosuuksia 1.2.2024 illalla tilanteen jo hieman rauhoituttua

Siellä, missä vielä kyettiin pitämään tietä auki, annettiin varoitus mahdollisesta kolonna-ajoon siirtymisestä. Kolonnaan otetaan vain rajallinen määrä henkilöitä ja kullakin tieosuudella voi liikkua vain yksi kolonna kerrallaan. Siksi kolonna-ajo voi romahduttaa tien kapasiteetin.


Suljettua E8-tietä Skibotnin ja Kilpisjärven välillä yritetään avata. Tien on täynnä lunta. Valoisa piste on lumiaura.


Kelikameran kertomaa E8-tiellä

Tie E6 suljettu Kvænangsfjelletillä. Tie nousee runsaan 300 metrin korkeuteen. Tie sijaitsee kaiteen ja etualalla näkyvän aurausmerkin välissä.

Yksittäisiä taloudellisia vahinkoja on sattunut, mutta ihmishenkiä tiettävästi ei ole menetetty. Tämä kertoo norjalaisten tottumisesta erilaisiin hankaliin sääolosuhteisiin. Liikennemerkkejä on kaatunut ja talot ovat menettäneet kattojaan. Bodøssa suljettiin osa keskustasta, kun Radisson Blu -hotellin 13. kerroksesta rupesi varisemaan ikkunalaseja. Harstadin sairaalan helikopterikentälle lennähti jostain ei helikopteri vaan talon katto.


Rivitalon katto Rørvikissä. Entinen.

Päivän verran on hengähdysaikaa. Sitten on luvassa uusi myrsky.

2 kommenttia:

Oula Lintula kirjoitti...

Hyvä että turvavyöstä muistutetaan!

Elyas kirjoitti...

Ihan hyvä että meillä on tuo Kölivuoristo tuulensuojana...