9.2.2011

Sinivilkku

Muutamalla seudulla Suomessa kokeillaan "älykkäitä" suojateitä: Suojatien tolppa rupeaa vilkkumaan jalankulkijan lähestyessä. Vilkku on varsin kirkas ja kauas näkyvä LED-valo.

Kaunis idea, mutta...?

Liikenneympäristö on nykyisin niin täynnä erilaisia välkyttimiä, että vilkkuvalon varoittava voima on kärsinyt täydellisen inflaation.

Itseään kunnioittava polkupyöräilijä laitaa kulkupeliinsä sekä keulalle että perään vilkkuvalon. Asiaan kuuluu, että kumpikin on säädösten vastaisia. Myöhempien aikojen tapoja on varustaa välkkyvällä majakalla joka ainut spanieli, puudeli ja mitä niitä onkaan. On tietysti hyvä tavoite, että kukaan ei aja mamin Fifiä tuusan nuuskaksi, mutta mahtaako maailman täyttäminen vilkutuksella olla se oikea ratkaisu.

Eriskummallisin seikka on, että nämä älykkäät suojatiet näyttävät vilkkuvaa sinistä valoa. Sininen vilkku kun tähän asti on ehdottomasti varattu viranomaisten hälytysajoneuvokäyttöön. Sinivilkkukin on siis pitänyt mennä inflatoimaan.

Kun sutta huudetaan turhaan, ei kukaan tule apuun sinä päivänä, kun susi todella astuu kehiin. Niin käy sinivilkullekin, jos menossa oleva suojatiekokeilu vakinaistetaan. Susi mikä susi.

Ei kommentteja: