29.3.2011

Kangasalan oraakkeli

Antiikin historiasta tunnemme Pythian, Delfoin oraakkelin. Oraakkelilta sopi käydä kyselemässä asioita, mutta vastaukset yleensä tuottivat enemmän uusia kysymyksiä kuin vastauksia esitettyyn.

Vähän oraakkelimainen olo on ajettaessa Kangasalla maantietä 3400, kun näkökenttään osuu tällainen liikennemerkki:Jaha. Mopoja tiellä. Eikö niitä sitten muualla ole?

Tarkkasilmäinen ympäristön havannoija noteeraa jonkin matkan päässä, reilusti ajoradalta sivussa, vielä mielenkiintoisemman merkin:Vai muuttuneet liikenneolosuhteet? Niin, että on aihetta ilmoittaa asiasta lisäkilvellä, mutta ei kuitenkaan kertoa, mikä on muuttunut.

Kangasalan oraakkelin aivoituksia pohdittaessa on mahdollista päästä seuraavaan loogiseen ajatusketjuun: Liikennemerkit liittyvät toisiinsa. Pyörätie-jalkakäytävällä on ennen sallittu mopoilla ajaminen, mutta nyt se on päätetty kieltää. Koska mopojen pitäisi siirtyä ajoradalle, missä niitä ei ennen ole liikkunut, asiasta varoitetaan liikennemerkillä.

Kangasalan oraakkeli on tehnyt oikein työtä, jotta tienkäyttäjä ei tietäisi, mikä "liikenneolosuhteissa" on muuttunut. Tästä kielii se, että "sallittu mopoille" -kilpi on huolellisesti teipattu piiloon. Tämä on vähän erikoinen suomalainen tapa, jota Teillä ja Turuilla on ennenkin kommentoinut. Ilmeisesti vaikkapa kilpi "Muuttunut järjestely: ei mopoille" olisi normeihin nähden liian informatiivinen.

2 kommenttia:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Onko joskus viime vuosikymmenellä netissä ollut "vääriä ja kummallisia liikennemerkkejä" -aiheinen sivusto vielä jossakin, vai onko se poistettu? Muistan naureskelleeni sitä katsellessani yhtä kippurassa kuin "lääkärin saneluja" lukiessani. Hulluin tie taisi olla jossain Pernajan suunnalla, missä oli varoitusmerkkiä ja -kilpeä toisen perään kuin katastrofialueella.

Matti Grönroos kirjoitti...

Liikennemerkivirityksiä esitellyt galleria pääsi eläkkeelle jo joitakin vuosia sitten. Sen ylläpito kävi tarpeettoman työlääksi ja sen lisäksi se rupesi tuottamaan vähän outoa palautetta ja kiinnostusta tahoissa, joiden kanssa en ollut kiinnostunut puuhaamaan.