16.8.2011

Murtolukuja

Uudemmissa TomTom-navigaattoreissa on mahdollista valita käyttöön tietokoneääni, joka varsin näppärästi osaa lausua katujen ja paikkojen nimiä.

Laite pyrkii kertomaan ensisijaisesti kadun nimen ja vasta toissijaisesti tien numeron. Täysin aukoton logiikka ei ole, vaan joissain kohdissa laite keksii lausua tien numeron järjestyslukuna. Helsingissä voidaan kuulla opastus "sadaskymmenes Turuntie" ja Hämeenlinnassa "käänny vasemmalle, viideskymmenesseitsemäs".

Pieni yllätys oli se, että laite osaa lausua murtolukujakin.

Murtolukuja?

Hämeenlinnassa pieni pätkä Tiiriöntietä on karttadatassa numerolla 57/130, kunnes tiet parin korttelin päässä haarautuvat. Parolantieltä Pälkäneen suuntaan ajettaessa kuuluu laittesta ilmoitus: "Käänny oikealle, viisikymmentäseitsemän sadaskolmaskymmenesosaa, Tiiriöntie". Kätevää.

4 kommenttia:

AaJii kirjoitti...

Nokia Maps muuten lukee esim Turuntien 110 numeron juuri samalla tavalla. Mielenkiintoista...

kasper.joonatan kirjoitti...

Aika hupaisa navigaattori :)

Antti kirjoitti...

Onko tie "4 E75" sitten vastaavasti "neljä kertaa kymmenen potenssiin seitsemänkymmentäviisi"? ;-)

Matti Grönroos kirjoitti...

Eipä ole vielä kymmenen potensseja TomTom ladellut. Se kyllä osaa eurooppatiet kertoa oikein: "Aja ee kaksitoista, suuntana Tampere, matka kuusikymmentä kilometriä".

Sen sijaan Kehä I Laajalahdessa tuottaa vaikeuksia, koska jossain karttadatassa on "Kehä L". Muuten laite osaa sanoa "kehä ykkönen", mutta Laajalahden kohdalla suunnilleen "kehällyy". Kehä III näytetään muodossa "Kehä Lii", mutta lausutaan "kehä kolmonen"