2.4.2012

Käkisalmi

Sen lisäksi, että Käkisalmi on kaupunkipahainen entisessä Itä-Suomessa, se on muun muassa salmi, joka erottaa Pulkkilanharjun pohjoisen pään mantereesta Asikkalassa.

Karttapohja Maanmittauslaitos Yleiskartta 1:1.000.000 2010

Asikkalan ja Sysmän välinen nykyinen maantie 314 kulkee Päijänteen katkaisevan Pulkkilanharjun kautta. Vuonna 1940 valmistui Käkisalmeen komea kaarisilta.


Pulkkilanharjun reitillä on tätä nykyä kolme siltaa: mainittu Käkisalmen silta, 1960-luvun riippusilta Karinsalmessa ja matala palkkisilta eteläpään Pulkkilansalmessa.

Käkisalmen silta on jo pitkään ollut sekä autoilijoiden että veneilijöiden silmätikkuna.

Silta on kapea ja sen kaari on näkemäeste. Seudulla on paljon kevyttä liikennettä, joka tuntee itsensä tukalaksi. Veneilijöitä taas harmittaa se, että siltojen alikulkukorkeus 12 metriä ei enää riitä suurimmille Päijänteen jahdeille.


Käkisalmen sillan kohtaloa on pitkään pohdittu, koska sillan kunto on huono ja liikenneturvallisuus kyseenalainen. Purjeveneväki on vaatinut sillan purkamista ja korvaamista joko alikulkukorkeudeltaan 18-metrisellä sillalla tai avattavalla sillalla. 1930-luvun designiä vain ei kuitenkaan tuosta noin vain mennä repimään verraten harvalukuisen harrastajajoukon halujen edessä.

Nyt näyttäisi siltä, että veneilijöiden haave ei toteudu, vaan silta peruskorjataan vuonna 2013 ja sitä samassa yhteydessä levennetään. Remontin odotteluajaksi sillalle tulee nopeusrajoitus 30 km/h ja 32 tonnin painorajoitus.Ei kommentteja: