25.4.2012

Vintagea

Liikennemerkit suunnitellaan sillä ajatuksella, että ne kestävät tuulen tuiverrusta ja muita sääilmiöitä parikymmentä vuotta. Joskus tulee vastaan tilanteita, joissa merkki vanhenee muusta syystä, jolloin se pitäisi uusia. Merkkejä saattaa kuitenkin jäädä uusimatta ja maastoon jää vuosikertamerkkejä; todellista vintagea.

Teillä ja Turuilla on aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen seikkaan, että eräissä osissa Suomea viranomaiset näkevät ongelmaksi, että kunnan nimi on eri kuin sen hallintotaajaman. Niinpä Hallin taajama onkin viitoituksessa Kuorevesi ja Länkipohjan taajamaan päästään seuraamalla viittoja Längelmäelle.

Näissä mainituissa paikoissa sen verran annettiin periksi, että taajamakilvissä esiintyi alempana taajaman tunnetumpi nimi ja ylempänä kunnan:


Asiassa vain on sellainen pieni mutta, että Kuoreveden kuntaa ei ole ollut enää vuoden 2001 alun jälkeen ja Längelmäen kunnan historia päättyi tältä erää vuoden 2007 tapahtuneeseen kunnan jakoon Jämsän ja Oriveden kuntien kesken. Halli siis ei enää ole Kuoreveden kunnan keskusta eikä Länkipohja Längelmäen. Siitä huolimatta viitoituksessa ja taajamamerkeissä edelleenkin noudatetaan ennen kuntaliitosta vallinnutta käytäntöä. Jos haluat Halliin, hakeudu siis Kuorevedelle, vaikka olet menossa Jämsän Halliin.Länkipohjan osalta tilanne on se, että valtatiellä 9 on alkanut Länkipohja-nimen kunnianpalautus osalla matkaa. Pitää siis tietää, että Länkipohja ja Längelmäki ovat sama asia, vaikka yhdessä paikassa viitoitetaan yhtä ja toisessa toista. Vastaava ilmiö vaivaa Janakkalan Turenkiin hakeutuvia.

Längelmäen kunnan viiden vuoden takainen lakkauttaminen ei vielä ole johtanut kaikkien merkkien siivoukseen. Tällainenkin näkyy tien varressa, oikein hypervintagea:

Ei kommentteja: