13.3.2014

Poroja

Norjassa kahden suurimman kaupungin Oslon ja Bergenin välillä kulkee kolme pääreittiä. Jokainen niistä joutuu ylittämään vuorijonon ja nousemaan yli 1000 metrin korkeuteen. Korkeimmalla käy vaihtoehdoista keskimmäinen, valtatie 7: Hardangerviddan ylängön ylityksen suurin korkeus on 1250 metriä.


Valtatie 7; Hardangervidda merkittynä

Hardangerviddan ylitystien aukipito talvisin on koettu hankalaksi ja tie joudutaankin usein sulkemaan huonojen sääolosuhteiden takia.

Tie jouduttiin taas kerran sulkemaan alkuviikosta. Tällä kertaa syynä eivät olleet sääolosuhteet, vaan porot. Ylängöllä liikkuu 2000-päinen villiporotokka ja se on vaeltamassa tien ylitse. Porotokkaa ei haluta häiritä, vaan tie on luonnon suojelemiseksi suljettu toistaiseksi, eli määräämättömäksi ajaksi.Jossain vaiheessa Norjan tielaitos kaavaili Hardanderviddan tien sulkemista talveksi, mutta jyrkän arvostelun takia suunnitelmasta on luovuttu. Sen sijaan reitiltä poistettiin lauttayhteys korvaamalla se Hardangervuonon ylittävällä riippusillalla.Sulkemisen logistiikkaan tuo oman kuvionsa se, että seutu on suosittua retkeilyseutua ja siellä on paljon mökkejä. Väkeä on neuvottu siirtämään autonsa pois suljetulta alueelta ja tielaitoksen partio on luetteloinut seudulle pysäköidyt autot, joiden omistajiin ei ole saatu yhteyttä.

Ei kommentteja: