18.8.2016

Nelostien aggressio?

Tekniikka ja talous numerossaan 3.8.2016 pohdiskelee Helsingistä lähtevien moottoriteiden erilaisuutta onnettomuustilastojen valossa. Asia on mielenkiintoinen, koska artikkeli vahvistaa peukalotuntuman: Lahdentie on vaarallisempi.

Liikenneviraston aineistossa on vertailtu kolmea suunnilleen saman mittaista tieosuutta ykkös-, kolmos- ja nelosteillä vuosina 2011-2014. Ykköstiellä loukkaantui 89 henkilöä, kolmostiellä 103 ja nelostiellä 156. Liikennemäärät Kehä III:n kohdalla ovat vastaavasti 41000, 48000 ja 55000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kun jaetaan loukkaantuneiden määrä liikennetiheydellä nelostien loukkaantumistiheys oli tarkastelujaksolla 2,83 loukkaantunutta vuorokausiajoneuvoa kohden, kun ykkös- ja kolmostien indikaattoriluvut olivat 2,17 ja 2,15
Liikenneviraston liikenneturvallisuuspäällikkö on lukujen edessä ymmällään, koska varsin suuren selittävää tekijää ei suoralta kädeltä löydy. Artikkelissa pohditaan sitä, olisiko mökkien määrällä ja heimoeroilla jotain tekemistä asiassa.

Omat kokemukset ovat sen suuntaisia, että Lahdentien liikenne on tavattoman aggressivista, eikä vain mökkimatkojen aikaan. Kolmostietä ja eritoten ykköstietä on paljon mukavampi ajaa. Ehkä niillä heimoeroilla on vaikutusta, mene ja tiedä. Vakaat länsisuomalaiset laskevat pääsevänsä perille ajoissa hieman pienemmälläkin meuhkaamisella, kun savolaiset taas eivät siedä ketään edessään?Ei kommentteja: