16.3.2018

Käsittämättömiä tiedotteita

Kehä ykkösen tunnelityömaata Espoossa urakoiva Espoon kaupunki on saattanut julkisuuteen tiedotteen, joka käsittämättömyydessään on parasta A-luokkaa. Kyse on siitä, että työmaan takia joudutaan rajoittamaan vasemmalle kääntymistä kehän ja Tapiolantien/Tekniikantien risteyksessä.

Oleellinen osa tiedotteesta kuuluu seuraavasti:

Kiertotien käyttöönoton myötä vasemmalle kääntyminen Kehä I:ltä lännestä Tapiolantielle ja idästä Tekniikantielle kielletään. Kehä I:ltä oikealle kääntyminen kyseisille teille säilyy muuttumattomana. Ajosuunnat Tapiolantieltä ja Tekniikantieltä suoraan ja molempiin suuntiin Kehälle säilyvät toistaiseksi. Ajo Kehä I:n yli on kuitenkin hieman aiempaa mutkaisempi ja vaatii kuljettajalta tarkkaavaisuutta.

Katukartta kohteesta näyttää seuraavalta:


Punaiset nuolet osoittavat poistuneet suunnat.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Kehältä poistetaan mahdollisuus kääntyä vasemmalle.

Mutta mistä ihmeesä kumpuaa tämä höpötys siitä, että kääntyminen kiellettäisiin idästä Tekniikantielle ja lännestä Tapiolantielle? Karttahan kertoo, että lännestä ei pääste Tekniikantielle eikä idästä Tapiolantielle.

Avainsanana on tienpitäjän ilmansuunta. Sellainen on tässä tapauksessa aivan eri asia kuin ilmansuunta, joka kompassista luetaan. Kehä I on viitoitettu "itään" ja "länteen". Nämä ilmaisut todellisuussa tarkoittavat "kohti Itäkeskusta" ja "kohti Karhusaarta", eivät todellisia ilmansuuntia. Esimerkiksi "Kehä I itään" kulkee Leppävaaran suoralla jokseenkin tarkkaan pohjoiseen.


Kehä I

Nyt vain on kuitenkin niin, että Kehä I itään Tapiolantien kohdalla kulkee osapuilleen länteen ja vastaavasti tietenkin "länteen" onkin suunnilleen itään. Tämä pikku seikka ei tunnu tiedotteen kirjoittajaa häirinneen.

Seuraavaksi sitten tätä tienpitäjän ilmansuunnan käsitettä laajennetaan: Kehitetään ilmaisut "lännestä" ja "idästä", jotka todellisuudessa tarkoittavat "Karhusaaren suunnasta" ja "Itäkeskusken suunnasta", eli aivan päinvastaista kuin on kartasta luettevissa.

Lopuksi tämä kaikki kulminoituu siihen, että työmaalla joku kirjoittaa tekstin nojaten omaan tienpitäjäslangiinsa, ja sitten teksti pukataan julkisuuteen ilman, että kukaan kuolevainen tarkastaa sen.

Lopputuloksena on aika käsittämätön tiedote.

3 kommenttia:

Matti Savolainen kirjoitti...

Kyllähän tuon tiedotteen olisi helposti saanut vielä sekavammaksi laittamalla siihen "oikeat" kartta-ilmansuunnat mukaan.

Matti Grönroos kirjoitti...

Olisiko näin? Ihmisillä on kohtalainen käsitys siitä, missä on itä ja missä on länsi. Tuon tiedotteen ymmärtäminen edellyttää sen ymmärtämistä, että tiedotteen "itä" ja "länsi" eivät ole ilmansuuntia vaan tarkoittavat viitoituksen suuntaa, joka kyseisessä paikassa on ilmansuuntiin nähden päinvastainen.

Itse ehkä olisin kirjoittanut näin: "Muutoksen jälkeen Kehä I:ltä ei voida kääntyä vasemmalle Tapiolaan eikä Otaniemeen." Sitähän tiedotteella kuitenkin tarkoitetaan.

Timo Viljanen kirjoitti...

Työelämä on täynnä empatiakyvyttömiä narsisteja. Siitähän tässäkin on viime kädessä kyse, kykenemättömyydestä astua tavallisen tienkäyttäjän housuihin.