11.9.2019

Tilastohömppää

Sen lisäksi, että Digiroad tarjoaa moneen käyttötarkoitukseen erittäin hyödyllistä tietoa, sieltä on kyllä ammennettavissa koko joukko tarpeetontakin triviatietoa. Kuten tämä artikkeli kertoo.

Aloitetaanpa katsomalla, missä kunnassa mikäkin valtatie kulkee pitkään. Ei liene yllätys, että pohjoisen suuret kunnat ovat kärjessä. Nelostie kulkee Sodankylässä 176 kilometriä ja valtatie 21 Enontekiöllä 172 km. Lisäksi nelostie kulkee Inarissa 150 km ja Rovaniemellä 114 km. Viidennen sijan saa viitostie Kuusamossa, 111 km.

Tilaston loppupää on mielenkiintoinen. Lyhyin valtatien pätkä on palanen valtatietä 12 Kokemäellä. Sillä on pituutta 50 metriä.


Kokemäen, Huittisten ja Säkylän kolmoispiste sijaitsee Halkivahankivellä valtatien 12 varrella. Huittisten kunnanrajakilpi muuten sijaitsee Kokemäellä. Kokemäkeä ei sentään ole viitsitty merkitä. Ennen kuntaliitoshuumaa Säkylän sijaan kivellä kohtasi Köyliö, Lallin pitäjä

Kantateiden osalta kärki on samansuuntainen. Tie 92 kulkee Inarissa 156 km ja kantatie 79 Kittilässä 106 km. Seututiepätkistä pisin on 970 Utsjoella, 149 km, ja lyhyin 102 eli Kehä II Kauniaisissa, 180 metriä.

Sitten, kun ryhdytään katsomaan tietiheyttä, että eri tieluokkien määriä kunnan pinta-alaa kohden, tilasto onkin kovin toisen näköinen.

Ehdottomassa kärjessä on Kerava, 282 metriä valtatietä kutakin kunnan maapinta-alan neliökilometriä kohden. Nelostie halkoo melko kapeaa kuntaa. Kakkosena on Helsinki, 191 m/km2 ja jaetulla kolmannella sijalla patsastelevat Hanko ja Kauniainen, 176 m/km2. Hännänhuippuna on Vieremä: 0,9 m/km2. (Tosin Vieremän jälkeen tulevat ne 68 kuntaa, Ahvenanmaa pois lukien, joissa ei ole valtatietä lainkaan.)

Kantatietiheyden kärjessä ovat Kaskinen, Raisio ja Evijärvi (324, 216 ja 151 m/km2).

Eniten pääteitä, valta- ja kantateitä, seitsemän, on Helsingissä. Kakkosina Rovaniemi ja Jyväskylä, kuusi.

Nelostie käy 37 eri kunnan alueella. Jaetulla hopeasijalla ovat valtatiet 8 ja 9: 27 kuntaa. Ensimmäinen kantatie listassa on 58, joka kulkee 16 kunnan alueella. Yhden kunnan kantateitä ovat raja-asemille kulkevat tiet 91, 93 ja 98. Yhden kunnan valtateitä ei ole; ainoa kahden kunnan valtatie on Keminmaan ja Tornion välinen valtatie 29.

Kuten todettua, Ahvenanmaa ulkopuolella on 68 kuntaa, jonka alueella ei kulje valtateitä. Kantatiettömiä kuntia on 148 ja vailla kumpaakaan tietyyppiä 30. Hieman yllättävää on, että ilman seututeitä on 24 kuntaa.

Digiroad kertoo senkin, että maassa on neljä valtion liikenneympyrää, jotka sijaitsevat kahdessa kunnassa. Yksi niistä sijaitsee valtateiden 1 ja 25 idemmässä liittymässä (niitähän on kaksi!) Lohjanharjulla. Yksi kolmasosa on Vihdissä ja kaksi kolmasosaa Lohjalla. Helsingin suunnasta ykköstietä tultaessa jo kerran käydään Vihdissä ennen kuin tullaan Lohjalle. Liittymässä koilliseen käännyttäessä käydään Vihdissä, ajetaan puolisen kierrosta Lohjalla ja pienen ajomatkan jälkeen jäädään Vihtiin.3 kommenttia:

Elyas kirjoitti...

Panipa tämä postaus miettimään, mistä löytyvät nuo "puutteelliset" kunnat. Pakko toki keskittyä, enimmäkseen, kotimaakuntaan, kun ei valtakunnanlaajuinen tietämys sentään niin laajaa ole.

Valta- ja kantatiettömiä löytyy kaksi, Hailuoto tietysti, ja toisena Merijärvi. Muissa sitten taitaakin olevan valta ja/tai kantateitä, sekä seututeitä. Se onkin mielenkiintoinen kysymys, mistä ei löydy seututeitä(kään). Olisin veikannut Kauniaista, mutta onhan siellä pikkusiivu kehäkakkosta. Ja valtatietä myös.

Vieremällä taas olisi huomattavasti enemmän valtatietä per neliökilometri, ellei se sattuisi sijaitsemaan sen ainoan valtatien varrella, joka on alennettu kantatieksi. Pieni siivu "isonumeroista" valtatietä sieltä kuitenkin löytyy.

Matti Grönroos kirjoitti...

Ahvenanmaan ulkopuoliset kunnat, joissa ei kulke valta- eikä kantateitä ovat

Enonkoski
Hailuoto
Halsua
Isojoki
Kaavi
Karijoki
Karvia
Kemiönsaari
Korsnäs
Kustavi
Luhanka
Merijärvi
Miehikkälä
Myrskylä
Parainen
Polvijärvi
Pornainen
Pukkila
Rusko
Rääkkylä
Sauvo
Savukoski
Siikainen
Soini
Sulkava
Taivassalo
Tervo
Vehmaa
Vesanto
Vesilahti

Vastaavasti seututiettömät kunnat ovat

Eurajoki
Hanko
Harjavalta
Isokyrö
Jokioinen
Juupajoki
Kaustinen
Kihniö
Kokemäki
Koski Tl
Kyyjärvi
Nakkila
Nokia
Nurmes
Orivesi
Padasjoki
Paltamo
Parikkala
Perho
Pomarkku
Rautjärvi
Rusko
Sonkajärvi
Valtimo

Vieremällä on 852 metriä valtatietä 27 ja pätkälistalla se on vasta kahdeksas. Kakkosena on Isokyrö, jossa on yli 15 kilometriä valtatietä 18 ja sen lisäksi 72 metriä kolmostietä. Kolmossijalla on Hamina, johon kuuluu 74 metriä valtatietä 15. Neljänteen sijaan Taipalsaari/Vt13 on iso väli: tämän pätkän pituus on 377 metriä.

Kantateillä ei alle 500 metrin pätkiä ole. Lyhyin seututiepätkä on 180 metrin pätkä Kehäkakkosta Kauniaisissa.

Antti kirjoitti...

Kenet poliitikon tai virkamiehen ruskolaiset ovat suututtaneet, kun ovat ainoana Ahvenanmaan ulkopuolisena kuntana jääneet ilman valta-, kanta- ja seututeitä? ;-)