12.10.2020

Vettä, paljon vettä

Alex-nimen saanut myrsky riepotteli syys-lokakuun vaihteessa eteläistä Ranskaa ja pohjoista Italiaa. Vettä tuli taivaalta runsain mitoin runnoen Alppien jokilaaksoja 

E74 on lyhyehkö eurooppatie, joka lähtee Italian Ventimigliasta, kulkee Ranskassa Meri-Alppien ylitse ja Italiaan palattuaan laskeutuu pohjoisen Italian tasangoille ja päättyy Alessandriaan. Vaikka Alppien ylitys on yksiajorataista ja osin serpentiiniä, se on varsin vilkkaasti liikennöity, koska se on selvästi lyhyin tie Nizzan ja Torinon välillä.


E74

Tie seuraa foikinilaisten luomaksi väitettyä ikivanhaa reittiä Tenden solan kautta. Solan ylityskorkeus on 1870 metriä ja sen kautta kulkee tie, jossa on viitisenkymmentä serpentiinimutkaa. Solan läpi on jo 1500-luvulla puuhattu tunnelia. Tunnelin teko onnistui kuitenkin vasta paljon myöhemmin: Vuonna 1882 avattiin italialaisten rakentama Tenden tunneli, joka kulkee noin 1300 metrin korkeudessa. Tunnelilla on pituutta 3,2 km ja se oli aikanaan maailman pisin maantietunneli. Alppien tunneleista se oli pisin vuoteen 1964 Grand St Bernardin tunnelin aukeamiseen saakka. Tunneli on yksikaistainen ja liikennevalojen ohjaamana vuorosuuntainen. Rinnalle ollaan rakentamassa toista tunneliputkea.


Tunnelin suu Italiassa


Ranskan puoleinen tunnelinsuu. Tunneli sopii pienille eurokuormureille, mutta yli 3,90 metriä korkeat kulkekoot muita reittejä.

Tunneli on ollut mukana maailmapolitiikan myrskyissä. 1800-luvulla Ranska avusti Sardinian kuningaskuntaa Itävallan sodanuhkaa vastaan, minkä hintana Sardinia joutui Torinon rauhansopimuksessa 1860 luopumaan Nizzan kreivikunnasta ja Savoijista. Nizzassa syntyneelle Italian kansallissankarille Giuseppe Garibaldille tämä oli terävä kivi kengässä ja vuosikymmeniä jatkuneen Ranskan ja Italian välisen pikkuskisman taustalla. Torinon sopimuksessa kuitenkin eräiden jokien yläjuoksut jäivät Italiaan ja siksi tunnelikin valmistuessaan kuului kokonaisuudessaan Italiaan. Asian tuli muutos Pariisin vuoden 1947 rauhansopimuksessa, jonka Italia-osuudessa Ranskan ja Italian välinen raja siirrettiin alueella kulkemaan vedenjakajaa. Näin noin puolet tunnelistakin siirtyi Ranskaan.

Alex-myrsky tuhosi koko joukon siltoja Roya-joen laaksossa, jossa E74 Ranskassa kulkee. Muun muassa Tenden kylä jäi mottiin ja sitä huollettiin usean päivän ajan helikoptereilla. Saint-Dalmas-en-Tenden hautausmaasta katosi neljännes ja noin 150 haudan sisältö lähti liikkeelle virran mukana. Kansalaisten jäännöksiä ovat palokunnat käyneet hakemassa pois alavirran pihoilta ja puutarhoista.


Silta EVP Tendessä

Tunnelin Ranskan puoleisen suun tie romahti laaksoon ja tunnelinkaan rakenne ei kestänyt vesimassoja. Tunneli on periaatteessa itsetyhjenevä, koska Ranskan puoleinen pää on jonkin verran alempana kuin Italian. Tunneli on nyt suljettu epämääräiseksi ajaksi.


Ranskan puoleinen tunnelin suu tätä nykyä


Mielenkiintoista nähdä, kuinka ranskalainen tämän korjaa.


Vettä tunnelissa

Tulvavedet ovat kuljettaneet maamassoja niin runsaasti, että ne näkyvät selvästi Välimeren yltä otetuissa satelliittikuvissa.

Tavaraa on tullut useaa jokilaaksoa pitkin.


Ei kommentteja: