Näinä aikoina on ollut näytillä tiesuunnitelma kuutostien muuttamiseksi moottoritieksi Kouvolan kohdalla. Nykyinen tie on 1+1-kaistainen moottoriliikennetie, joka on rakennettu kohta 50 vuotta sitten. Länsipäässä liikennemäärät ovat 12 000 ajoneuvon luokkaa vuorokaudessa ja idässä 9000. Ohikulkutien parantamista on puuhattu vuosikymmenet.
Tien länsipäässä Keltissä haarautuvat valtatiet 6 Helsinkiin ja 12 Lahden ja Tampereen kautta Raumalle. Lisäksi liittymästä lähtee seututie 365 Kuusankoskelle. Alkuperäinen Keltin liittymä oli mallia kevyt ja halpa. Idästä Helsinkiin kulkeva liikenne kääntyi T-risteyksessä vasemmalle ja ruuhkia aika ajoin syntyi.
Keltin liittymää jaksettiin sietää vuoteen 2019 saakka, jolloin siihen lisättiin uudet rampit luoteiseen sektoriin ja koillissektorin ramppi purettiin.
Keltin liittymä remontin jälkeen
Nyt puheena olevassa tiesuunnitelmassa on kaksi uutta suuntaisliittymää, toisessa rampit länteen ja toisessa itään. Keltin liittymää joudutaan tietysti myös uusimaan ajoratojen määrän kasvaessa.
Kokonaan uusi on Tanttarin liittymä. Liittymä sinänsä ei ole erikoinen, mutta uutta on sen alitse kulkeva uusi sisääntulotie Kouvolaan. Varsin lyhyellä matkalla on viisi liikenneympyrää ohitettavana. Olisi yllättävää, jos tästä ei syntyisi kevyttä seudullista parranpärinää.
Tanttarin liittymä ja uuden sisääntulotien viisi liikenneympyrää
Turvallisuusauditoinnissa on kiinnitetty huomiota siihen, että Keltin liittymän silmukan kaarre on ohjearvoja huomattavasti tiukempi.
Tiesuunnitelman mukainen Keltin liittymä
Paikallinen ELY-keskus kommentoi, että liittymässä on sovittu käytettävän perusverkon ohjearvoja ja ratkaisu on hyväksytty. Itse tiesuunnitelmassa mainitaan, että liittymän ratkaisu minimoi hukkarakentamista. Tällä tarkoitettaneen sitä, että hieman happamin ilmein hyväksytään halpa ratkaisu ja tulevaisuudessa toivotaan löydettävän rahaa ja halua toteuttaa puolisuora ramppi Helsingin suuntaan.
4 kommenttia:
Hukkarakentamisen minimoinnilla viitataan varmaan suunnitelmaan yhdistää 6- ja 12-tiet yhteiselle linjaukselle Nappaan asti. Nyt ne kulkevat Keltin liittymän jälkeen jonkin matkaa huomattavan lähellä toisiaan. Samasta syystä rakenteilla olevan Hevossuo - Nappa -hankkeen pohjoispäässä kutostie rakennetaan kapeammaksi kuin hankkeen eteläpäässä, koska pohjoispään tien linjaus muuttuisi, jos tuo yhdistämishanke joskus toteutuu.
Kas, vai meinataan Savon radan alkuperäinen ratapohja muokata sisääntulotieksi. Sinänsä keskeiselle paikalle Kouvolaahan se tulee.
Tuo tielinjaus on ollut tuloillaan tuohon varmaan 1970-luvulta alkaen ; ainakin itse olen ajatellut noin karttoja katsomalla. Se on Kymenlaaksontien ja Valkealanväylän muodostaman yhteyden puuttuva osa ja lienee ollut aikoinaan osasyynä Kymenlaaksonväylän risteyksen sijaintiin ja nelikaistaisuuteen ajan tyylin mukaan. Vanha ratakuilu on juuri sopivasti ollut tarjolla tien pohjaksi.
Hukkarakentaminen on minimoitu sekä leveäkaistatien jatkamisessa että Keltin liittymän uusimisessa. Sekä 6-tie että 12-tie on lopulta tarkoitus yhdistää samalle linjaukselle ja rakentaa liittymä Korian länsipuolelle lähemmäs nykyistä 12-tien ja 359-tien risteystä.
Kyseisestä liittymästä on ollut useampikin suunnitelma vuosien varrella ja alusta asti tarkoituksena on ollut molempien valtateiden rakentaminen moottoriliikenne- tai moottoritieksi ja rinnakkaistien (3623) sekä 359-tien yhdistäminen samaan kompleksiin.
Keltin liittymän sittemmin peitetty numero 45 on väärä, kuutostien liittymänumerointi on tarkoitettu alkamaan Helsingistä ja liittymän 30 on tarkoitettu olemaan Hevossuon liittymä. Myös leveäkaistatie on jäämässä historiaan, uudemmissa suunnitelmissa on leventää Kouvolan ja Koskenkylän välinen osuus kapeaksi moottoritieksi tai moottoriliikennetieksi. Valtatien 25 suunnitelman yhteydessä selvitetään onko kannattavampaa rakentaa suoraan kapea moottoritie 2+1-tien sijaan, kuutostien suunnitelmassa valintana oli suora nelikaistainen tie leveäkaistatien tilalle. Leveäkaistatien varustaminen keskikaiteella ja kaistojen uudelleenmaalaus ei onnistu ratkaisuna, toisin kuin Ruotsin vastaavissa poikkileikkaus ei riitä.
Lähetä kommentti