24.2.2012

Vain kaksi on (kolmen) joukosta poissa

Suunnilleen joka vuonna avattavien virallisten jääteiden määrä putosi kolmeen sen jälkeen, kun Rovaniemen Oikaraisiin valmistui silta Kemijoen ylitse vuonna 2011. Jäljelle jäivät Hailuodon jäätie maantiellä 816, Kolin jäätie Pielisen ylitse Lieksassa ja Kemijärven ylittävä Räisälän jäätie. Saaristomeren jääteitä on päästy avaamaan harvakseltaan.


Hailuodon jäätie

Talvet ovat keskenään kovin erilaisia. Kuluvana talvena on toistaiseksi ollut käytössä vain yksi virallinen jäätie, Räisälän jäätie. Paikallinen ELY-keskus on jo ilmoittanut, että Kolin jäätietä ei tulla avaamaan lainkaan. Hailuodon jäätiekään ei ole auki: Tietä hoitavan yrityksen mukaan jään paksuus ei vielä riitä: vaadittavasta 40 sentistä puuttuu paikoin vielä viisi senttiä. Lisäksi Oulunsalon puoleisessa päässä on tiellä vettä. Pakkasia odotellaan ja tie ehkä saadaan muutaman päivän kuluttua käyttökuntoon.

Edellisenä talvena Hailuodon jäätie avattiin jo 23.12.2010 ja se pysyi käyttökunnossa yli kolme kuukautta 2.4.2011 asti.

Yksityisiä jääteitä järvillä ja saaristossa on epälukuinen määrä. Niillä sattuvat uppoamisvahingot saattavat käydä kalliiksi. Vakuutusyhtiöt suhtautuvat aika pidättyväisesti muilla kuin virallisilla jääteillä syntyneisiin korvausvaatimuksiin.


(Savon Sanomat/Olli Herranen)
Ei kommentteja: