2.3.2012

Kaukonen

Lapin ELY-keskus on jo pitkään varoitellut poikkeavasta tilanteesta ja nyt sellainen rupeaa olemaan toteutumassa: Pääteillä vallitseva painorajoitus.

Kantatie 79 on Ounasjoen vartta seuraava Rovaniemen ja Muonion välinen Lapin yksi tärkeistä pääväylistä. Tie ylittää Ounasjoen kahdesti: Rovaniemen Meltauksessa ja Kittilän Kaukosessa.

Kaukosen vuonna 1952 valmistunut silta korvasi joessa aikaisemmin olleen lossipaikan. Silta on aikansa normeilla rakennettu: verraten kapea ja lähestyminen kummastakin suunnasta tapahtuu varsin tiukkojen kaarteiden kautta.


Silta idästä katsottuna, taustalla Kaukosen kylää

Silta on huonokuntoinen ja nyt ELY-keskus joutuu asettamaan sille 50 tonnin painorajoituksen.

Etelässä kun asetetaan painorajoitus, kiertotie on yleensä verraten helposti löydettävissä. Lapin tieverkko on kuitenkin harva ja kiertoteille tulee mittaa. Rovaniemeltä Kittilään on nelostietä ja kantatietä 80 Sodankylän kautta noin 65 kilometriä pitempi matka kuin kantatietä 79. Toinen vaihtoehtoreitti kantatietä 83, valtatietä 21 ja kantatietä 80 Pellon ja Kolarin kautta tuottaa noin 80 lisäkilometriä.


Vaihtoehtoreitit

Kyse ei ole tilapäisjärjestelystä, vaan siitä jouduttaneen nauttimaan vuosikaudet, hamaan tuntemattomaan tulevaisuuteen. Sillan korvaamisesta uudella, joka sijoittuisi puolisen kilometriä ylävirtaan, on olemassa hyväksytty yleisuunnitelma. Asiassa on kuitenkin se mutta matkassa, että edes täsmällisemmän tiesuunnitelman laatimiseen ole ELY-keskuksella määrärahoja itse rakentamisesta puhumattakaan.


Suunnitellut tielinjaukset
Ei kommentteja: