5.12.2013

Norristown, PA

Spagettiliittymiä maailmalta -sarjamme jatkuu. Tälle kertaa kohteenamme on Yhdysvaltain Pennsylvania ja tarkemmin Norristown Philadelphian kaupunkialueen pohjoisosassa. Tutkimme liittymää, jossa itä-länsisuuntainen Pennsylvania Turnpike kohtaa pohjois-eteläsuuntaisen moottoritien ja kaksi paikallista tietä.


I-276, I-476, Plymouth Road, West Germantown Pike

Järjestelmän monimutkaisuutta kasvattavat tiemaksujärjestelyt. Pennsylvania Turnpike on maksullinen ja risteävä tie muuttuu maksulliseksi kuvan alareunassa olevan tullialueen kohdalla ja on maksullinen siitä pohjoiseen.

Risteys on myös kokenut evoluution. Vanhempi järjestely oli yksikertainen: Moottoritien ja Germantown Piken välillä kulki yhdystie, jossa sijaitsi tiemaksupiste suunnilleen siinä, missä se sijaitsee nykyisinkin.


Kartta vuodelta 1966

Liittymän monimutkaisuus ei synny moottoriteiden risteyksestä, vaan liittymistä paikalliseen tieverkkoo ja siitä, että maksuteille ei pääse tulliporttien ohitse.


I-276, I-476, Plymouth Road, West Germantown Pike

Tulliportteja on amerikkalaiseen tapaan kunnon rivistö:Itse moottoriteiden liittymä ei ole täydellinen: Siitä puuttuvat kulkusuunnat lännestä lounaaseen ja päinvastoin. Taustalla lienevät tilankäytölliset kysymykset ja ehkä päätien tullipisteen ruuhkautumisriskin välttäminen. Lännen-lounaan liikenne ohjataan trumpettiliittymään kuuluvan tulliaseman kautta. (Lounainen haarahan on maksuton.) Tästä seuraa, että liikenne lounaasta länteen kulkee kolmen silmukan kautta:


Reitti lounaasta luoteeseen

Kaupunkin nurkilla on muutama muukin tavanomaista monimutkaisempi liittymä.


I-76, I-476


I-76, US-202

Ei kommentteja: