29.12.2013

Tuottoa

Teillä ja Turuilla liikkui menneen heinäkuun aikana pohjoisessa Norjassa. Matkalle sattui myös yksi maksullinen tunneli. Uusien maksuteiden tapaan kyseessä oli automaattinen maksupiste, joka kuvaa auton ja veloitus tapahtuu rekisterilaatan perusteella.
100 kruunun tiemaksusta sitten tipahti lasku joskus lokakuun lopulla. Summa oli käännetty euroiksi, 12,90 euroa, maksuaikaa oli muutama viikko ja maksu maksettin ruotsalaisen SEB-pankin suomalaiselle tilille. Laskun lähettäjä oli brittiläinen Euro Parking Collection. Sen kanssa taitaa suurimmalla osalla norjalaisia tiemaksuyhtiöitä olla sopimus ulkomaisten autoilijoiden laskuttamisesta.

Prosessi vaikutti varsin ammattimaiselta. Laskun mukana oli parikin valokuvaa autosta ja sen rekisterilaatoista. Tosin valokuva ei mitenkään todistanut, että se olisi otettu juuri tiemaksupisteen kohdalla.

EPC on nettisivuilleen laittanut näkyviin valtakirjat, joiden puitteissa se toimii. Fiksu ratkaisu ja leikkaa siivet monelta urputukselta.Laskussa suositellaan, että vastaisuudessa voisit muuten käyttää Visitor's Payment -sopimusta, jossa maksetaan etukäteen luottokortilla 300-1000 kruunua ja kun 85 vuorokautta on kulunut viimeisimmästä tietullin käytöstä, käyttämättömät rahat palautetaan. Mutta kun jälkikäteen maksaminenkin on noin helppoa, miksi vaivautua.

Sen sijaan homma tuotto jää pohdituttamaan. Kameran kuvat lähetetään EPC:lle tutkittavaksi, joku skannaa rekisterilaatat ja hakee rekisteröintimaan ajoneuvorekisteristä omistajan tai haltijan tiedot, joku lähettää laskut ja kun rahat ovat tulleet Ruotsiin pankkiin, ne pois lukien sopimuksen mukainen palkkio tilitetään tietulliyhtiölle. Kun summa on 100 kruunua eli mainittu 12,90 euroa, saattaa rahaa vähän jäädäkin. Mutta entä maksupisteissä, joissa maksu on 20 kruunua eli noin 2,50 euroa? Rahaa tärkeämpi taitaa olla periaate, että ulkomaalaisiakaan ei päästetä ilmaiseksi, ei vaikka keruukulut ylittäisivät keruutuotot.

2 kommenttia:

pjt kirjoitti...

Törmäsinpä tähän tekstiin, ja kommenttina: viime kesänä (2016) ajelimme Pohjois-Norjassa Narvikin tienoilla (siitä vähän pohjoiseen edestakaisin). Mietiskelin, minkälainen lasku tunnelin läpiajosta tulee, mutta mitään postia ei koskaan tullut.

Matti Grönroos kirjoitti...

Kyse lienee Leirvikin tunnelista E6/E10-tiellä Narvikin läheisen Rombak-vuonon pohjoisrannalla. Maksu näkyy olevan 37 kruunua per suunta, nelisen euroa. Norjassa tiemaksut keräävät yksityiset yritykset ja voudille tilitetään netto eli maksut vähennettynä keruukuluilla. Yhtiöiden keruukulujen osuus on ollut tarkkailussa. Jospa siellä tosiaan on jokin raja, jonka alittavaa laskua ei lähetetä. Ruotsissahan kyse on verosta ja vastakkain ovat ruotsalainen tasa-arvoajattelu ja taloudellinen mielekkyys, taloudellinen mielekkyys häviää ilman muuta.

Mainittu Leirvikin tullipiste on muuten kovin opportunistinen. Sillä kerätään rahaa Rombak-vuonon yli rakennettavaan siltaan. Koska tulli on vuonon pohjoisreunalla, tiemaksua maksavat myös Ruotsin kautta Lofooteille matkustavat, jotka eivät siltaa käytä.