17.7.2017

Lauttarannan matematiikkaa

Vuoden 2017 kesä taisi sattua Oulun seudulla sunnuntaille 16.7.2017. Silloinhan pitää lähteä uimarannalle!

Asiassa oli sellainen mutta, että loppuviikosta pääsi oululaiselta jätevesipuhdistamolta karkuun 10000 kuutiometriä puhdistamatonta jätevettä. Tämän takia Oulun kaupunki suositteli, että kaupungin ykkösrantaa Nallikaria ei käytettäisi ennen maanantaita, jolloin rannan veden tila mitattaisiin, Virka-aikaan, tietenkin.

Tästä kaikesta sitten seurasi, että Oulun seudulta lähdettiin sankoin joukoin uimaan muualle, ja minnekä muualle kuin Hailuotoon.

Tästä sitten seuraa seuraava mutta.

Hailuotoon kun ei kertakaikkiaan pääse rajatonta määrää väkeä yhtäkkiä. Sesonkiaikaan vajaan puolen tunnin lauttayhteyttä ajaa kaksi lauttaa. Isomman lautan hyötypituus on 60 metriä ja kun kaistoja on neljä, autokaistaa on 240 metriä. Pienempi lautta on kymmenkunta metriä lyhyempi ja autokaistaa on siten noin 200 metriä. Linja-autot, kuorma-autot, leveät asuntovaunut ja muut leveät ajoneuvot vievät kaksinkertaisen tilan, koska ne eivät mahdu henkilöautokaistalle.

Alkuiltapäivästä jono ulottui Oulun puolella noin kilometrin päähän laiturista. Koska pelin henki on se, että joka lauttaan ilmaantuu muutama etuajo-oikeutettu ajoneuvo jonon ohitse, kilometrin päässä laiturista jonoon liittyvä mahtuu ehkä viidenteen lähtevään lauttaan. Kun vuoroväli on 30-60 minuuttia, odotusaika saattaa venyä yli kolmen tunnin.Tämä on kuitenkin vasta puolitotuus. Saarestahan on myös päästävä pois. Iltakahdeksan aikaan jonon pää oli puolestaan Hailuodon puolella kilometrin päässä laiturista. Tuohon aikaan lisälautta jo lopettaa aikataulun mukaisen liikennöinnin, mutta nyt se ajoi lisävuororoja ruuhkan purkamiseksi.Jos aamulla jonottaa kolme tuntia ja iltapäivällä toiset kolme, täytyy olla todellinen uimarannan ystävä. Vaihtoehtoisesti jonotusaika oli vain kolme tuntia, koska laskutaitoiset kääntyivät pois ja menivät muualle.

2 kommenttia:

AT kirjoitti...

Onko kolmen tunnin matkan säteellä Oulusta mitään muita uimarantoja kuin Hailuoto? :D

Antti kirjoitti...

Ilmeisesti viranomaiset olivat kuitenkin loppujen lopuksi ottaneet näytteet jo perjantaina ja tutkineet ne viikonlopun aikana, koska sunnuntai-iltana tuli tieto, että Nallikarissa voi uida. Maanantaina on ilmeisesti otettu vielä uudet näytteet.

Ja kyllähän Oulussa toki on muitakin uimarantoja, Nallikari vain sattuu olemaan ylivoimaisesti suosituin.

Vaikka onkin aina parempi katsoa kuin katua, viikonlopun uimakielto tuntuu osittain hätävarjelun liioittelulta: Vaikka 10000 kuutiometriä 5,5 tunnin aikana kuulostaa paljolta, sama määrä (ei-saastunutta) vettä tulee mereen Oulujoesta 40 sekunnissa, joten jätevesi on siis laimentunut hyvin nopeasti.

(Ja selvennykseksi, että tämä on eri "Antti" kuin ensimmäisen kommentin kirjoittaja. :-) )