8.7.2018

Osaa se saksalainenkin

Saksassa rakennetaan 33 kilometrin mittaista osuutta A94-moottoritiestä Münchenin itäpuolella.Toisin kuin yleensä Saksassa, rakentaminen tapahtuu PPP-sopimuksen mukaisesti. Lyhenne tulee sanoista "Public-Private Partnership", mikä kertoo aika hyvin, mistä on kyse. Jostain syystä Suomessa asiasta käytetään byrokraattista nimeä "elinkaarimalli". Ilmeisesti on häpeällistä, jos nimityksestä käy ilmi, mitä se tarkoittaa.

Moottoritietyömaan ylle on laskeutunut varjo.

Ornautalin laaksosillan valussa on tapahtunut virhe ja virheellä saattaa olla vaikutusta sillan lujuuteen ja sitä kautta kestoikään. Paikallinen Landkreisin poliitikkoraatikin on käynyt katselemassa siltaa.Nyt astuu kuvioon PPP-mallin nerokkuus. Koska rakentaja on tiestä myös ylläpitovastuu, tie kannattaa rakentaa kunnolla. Niinpä urakoitsijayhtiö on päättänyt purkaa toisen ajoradan siltakannen ja tehdä uuden. Omaan piikkiin, tietysti.

Koska urakoitsijalla on myös taloudellinen kannuste saada tie auki mahdollisimman nopeasti, uudelleenrakentamisen luvataan olevan viivyttämättä vuoteen 2019 tähtäävää aikataulua.

Ei kommentteja: