22.9.2018

Mönkään meni

Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin lähimaastossa sijaitsee Talvivaaran kaivos, jonka historiasta ei juonenkäänteitä puutu. Kaivosfirmankin nimi ja konsernirakenne ovat muuttuneet jos ei nyt aivan kuunkierron tahtiin, mutta kuitenkin.

Hieman mutkia suoristaen homman idea on varsin yksinkertainen: Läheltä maan pintaa avolouhoksesta kaivetaan laihaa malmia, joka murskataan ja viedään kentälle valtaviksi kasoiksi rikastettavaksi. Kasoihin syötetään bakteeriliuosta, jonka sisältämät bakteerit rouskuttavat malmista esiin kaupallisesti kiehtovat ainesosat.

Kaivostoiminta on laajenemassa ja pulmaksi on käynyt yleisessä käytössä oleva maantie 8714, joka kulkee kaivosalueen reunalla liotuskasoja kierrellen. Kaivosyhtiö on esittänyt tien lakkauttamista ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskushan rupesi tekemään työtä käskettyä.Asian piti olla läpihuutojuttu. Tien kuormitus on pieni ja eihän sen varrella ole kuin muutama hassu kylä.

Kajaanin kaupunki lausunnossaan totesi, että sen kun lakkautatte. Jopa ultimaatumi korvaavan reitin rakentamisesta pyyhittiin lausunnosta pois. Sotkamon kunta suhtautui hankkeeseen viileämmin: tunnusti tarpeet, mutta vaati korvaavaa yhteyttä.

Muut lausunnonantajat olivat tiukkoina. ELY-keskusta muistutettiin siitä, että Lahnasjärven kylän työmatkaliikenne suuntautuu pääosin Sotkamon suuntaan ja että nykyiset tiet ovat sekä surkeita, että tarkoittavat kymmenien kilometrien lisämatkaa. Lisäksi todettiin, että tie on tärkeä puunkuljetusten kannalta, ja vihjaistiinpa sitäkin, että metsästysturismi kärsii.Tietä "siellä jossain"


Kierrellään kaivoksen vesialtaita

Niin sitten kävi, että ELY-keskus totesi lausuntoja luettuaan, että tietä ei lakkauteta ja lakkauttamiseen tähtäävän tiesuunnitelman laatiminen lopetetaan. Sen sijaan ELY-keskus ja kaivosyhtiö astuvat neuvottelupöytään miettimään, kuinka tie vedetään kaivosalueen halki turvallisesti.

Ei kommentteja: