26.9.2018

Spagettien spagetti

Teillä ja turuilla on aika ajoin esitellyt monimutkaisia liittymäratkaisuita maailmalta. Varsin luonnollisista syistä suuri osa niistä sijaitsee Yhdysvalloissa.

Niin tämänkertainenkin. Tarkastelemme liittymäkompleksia, joka sijaitsee Newarkin lentokentän pohjoispuolella. Newarkin kenttä on yksi kolmesta suuresta New Yorkin seudun lentokentästä; toiset ovat John F Kennedy ja LaGuardia. Newarkin kautta kulki vuonna 2017 runsaat 43 miljoonaa matkustajaa, mikä on karkeasti noin kymmenen kertaa niin paljon kuin Helsinki-Vantaalla.

Kun itärannikon suurten kaupunkien alueella ollaan, tieverkko on järeä. Liittymässämme, joka on oikeastaan ainakin kolme liittymää, kohtaavat interstate-tiet 78 ja 95, U.S. Routet 1-9 ja 22 sekä New Jerseyn tie 21.


Länsiosa


Itäosa

Liittymän ensimmäinen versio on vuodelta 1952 ja sitä on erinäisiä kertoja paranneltu.

Karttapiirroksessa ratkaisu on jopa ehkä monimutkaisemman näköinen kuin todellisuudessa onkaan. Huiman kaistanvaihtorumban välttämiseksi I-78 on jaettu korokkeilla neljään ajorataan, joista kukin näkyy kartalla erillisenä. Tällä tavoin rauhoitetaan liikennettä erottamalla erkaneva ja liittyvä liikenne läpikulkevasta.Tällaiset liittymäkompleksit saattavat kauhistuttaa muualta tulijaa, mutta periaatteessa ajaminen on helppoa: Otetaan etukäteen selvää, mihin pitää mennä ja missä liittymässä poistua, ja sen jälkeen seurata viitoitusta. Amerikkalainen moottoritieviitoitus on varsin selkeää ja loogista ja myös yhtenäistä eri osissa maata.Lisää vaikeusastetta tuottaa se, että amerikkalaiseen tapaan liittymäkompleksi ei ole pelkästään moottoritieltä toiselle siirtymistä varten, vaan siinä on hieman yllättäviäkin yhteyksiä paikalliseen katuverkkoon. Liittymäalueen keskellä I-78:n ja US 1-9:n välissä on hotellialue ja hotelleille on kulku suoraan moottoriteille.


Liittymä katuverkkoon


1 kommentti:

Tuomas kirjoitti...

Pieni faktakorjaus: Helsinki-Vantaan lentoaseman vuosittainen matkustajamäärä on vajaa 20 miljoonaa, joten Newarkin matkustajamäärä ei ole ihan kymmenkertainen, vaan reilu kaksinkertainen. Maailman vilkkaimmallakin kentällä Atlantassa matkustajavirta on "vain" kuusinkertainen Helsinkiin verrattuna.

https://www.finavia.fi/fi/uutishuone/2018/matkustajamaara-helsinki-vantaalla-kasvaa-nopeammin-kuin-muilla-pohjoismaiden