24.10.2018

Perustuslaillinen silta

Kovin harvassa ovat maailmalla ne sillat, joiden rakentaminen on johtanut muutoksiin valtion perustuslaissa.

Tällainen ihme sijaitsee Kanadassa. Kanadan pienin provinssi on Prince Edward Island, joka sijaitsee Atlantin rannalla.Saari on nimetty prinssi Edwardin, Kentin ja Strathearnin herttuan (1767-1820) mukaan. Prinssi on tunnettu Kanadan valtiomuodon edistämisen lisäksi kuningatar Victorian isänä. Saarella on tätä nykyä noin 150 000 asukasta.


Prinssi Edward

Saari liittyi vuonna 1873 Kanadan liittovaltioon ja yhdistymissopimuksessa kirjattiin perustuslakiin, että liittovaltio huolehtii ympärivuotisesta höyrylaivaliikenteestä saarelle:

Efficient Steam Service for the conveyance of mails and passengers, to be established and maintained between the Island and the mainland of the Dominion, Winter and Summer, thus placing the Island in continuous communication with the Intercolonial Railway and the railway system of the Dominion;

Höyrylaivat korvattiin vuonna 1917 lautoilla, mutta perustuslakia ei muutettu tämän takia.

Siltayhteydestä oli puhetta jo 1800-luvulla, mutta olosuhteet ylittivät tuolloiset mahdollisuudet. 1960-luvulla suunniteltiin pengertietä, mutta salmen vuorovedet olisivat ennemmin tai myöhemmin tuhonneet penkereen. Vakavasti otettavia siltasuunnitelmia tehtiin 1980-luvulla. Niiden puolesta ja niitä vastaan kiivailtiin muun muassa saman suuntaisin luonnonsuojeluargumentein kuin Hailuodossa. Sillasta järjestettiin kansanäänestys vuonna 1988 ja siinä 59,4 % kannatti sillan rakentamista.

Silta avattiin kesäkuussa 1997 vajaan neljän vuoden rakentamisen jälkeen. Siltaa kutsuttiin aluksi yksinkertaisella nimellä Fixed Link, mutta se on sittemmin saanut komeamman nimityksen: Confederation Bridge. Sillalla on pituutta 12,9 metriä ja sen kansi on pääosin 40 metrin korkeudessa lukuun ottamatta pääjännettä, jonka alikulkukorkeus on 60 metriä. Silta mainitaan maailman pisimmäksi sillaksi, joka ylittää osan vuodesta jään peitossa olevan veden.

Silta on kaksikaistainen ja sillä on pyöräily ja jalankulku kielletty. Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita varten kulkee 30 minuutin välein sukkulabussi.

Sillan sulkeminen kokonaan tai joiltakin ajoneuvoilta tapahtuu silloin tällöin sääolosuhteiden takia. Atlantin rannan säät saattavat tuota mukanaan valtavasti lunta ja vaarallisia tuulia.Entä se perustuslaki? Vuonna 1993 tehtiin muutos perustuslakiin siten, että höyrylaivaliikenne voidaan korvata sillalla. Lain tekstiä täsmennettiin klausuulilla, joka vahvisti vallinneen käytännön: Siltaa tai höyrylaivayhteyttä et tarvitse tuottaa ilmaiseksi. Siltamaksu on henkilöautoilta 47 Kanadan taalaa; hieman runsaat 30 euroa ja se peritään vain toiseen suuntaan: saarelta poistuttaessa.

Ei kommentteja: