4.10.2018

Ramppeja ja ympyröitä

Sen lisäksi, että valtateillä, kantateillä, seututeillä ja yhdysteillä on numeronsa, myös eräillä muilla tietyypeillä on omansa. Rampeille ja liikenneympyröille on numerot väliltä 20000-39999. Liikenneviraston käytäntö on, että yhden liittymän kaikilla rampeilla on sama numero. Kun liittymä on kiinni toisessa, pikku rajanvetojuttuja voi esiintyä.

Tällä kertaa olemme tekemässä Digiroadista poimintoja, joilla selvitämme, missä ovat komeimmat eritasoliittymät ja liikenneympyrät.

Eritasoliittymän komeuden kriteeriksi otamme ramppien pituuden. On varsin luonnollista, että tällä kriteerillä komeimmiksi pääsevät moniramppiset kahden nelikaistaisen tien väliset liittymät.

Komeimmaksi varsin itseoikeutetusti osoittautuu Tampereen eteläinen spagetti, jossa etelästä tulevat valtatiet 3 ja 9 liittyvät kehätiehen. Ramppien yhteispituus on peräti 13,2 kilometriä. Osin syynä on kasvu kiinni eteläisempään liittymään, jolloin spagetin rampit jatkuvat pitkälle.


Tampere E:n spagetti

Kakkosena on kantatien 45 eli Tuusulanväylän ja Helsingin Kehä III:n liittymä, joka on tyypiltään 3/4-turbiini. Ramppeja on 10,7 kilometriä.


Kantatie 45/Kantatie 50

Kolmonen on sekin Tampereen kehätiellä: valtatien 12 liittymä, myös 3/4-turbiini. Ramppeja on 9,9 kilometriä.


Valtatie 3/Valtatie 12

Pistesijojakin jaetaan. Neljäntenä on nelostien ja Kehä I:n Kivikon liittymä Helsingissä, 8,7 km ja viidentenä Kehä III:n ja valtatie 7:n liittymä, josta on hiljalleen syntynyt 3/4-neliapila. Tällä on pituutta 8,1 km. Kuudentena on Kehä III:n ja nelostien liittymä, 2/4-turbiini, 7,3 km.

Liikenneympyröiden komeuskriteeri on renkaan pituus. Ei liene yllätys, että ykkönen on Haagan ympyrä Helsingissä, tuo maakunnassa synkkää kauhua herättävä hornankattila. Renkaalla on pituutta 425 metriä.


Pitäjänmäentie (St110), Vihdintie (St120), Huopalahdetie, Eliel Saarisen tie

Hopeasija menee taas Tampereen kehätielle, valtatien 11 liittymään. Liittymän liikenneympyrä on kolmisenkymmentä metriä pienempi kuin Haagan, 396 metriä.


Valtatie 3/Valtatie 11

Kolmas yli 300-metrinen ympyrä on Etelä-Pohjanmaalla, Seinäjoen tuliterän itäisen ohikulkutien pohjoispäässä, jossa valtatie 19 ja kantatie 67 kohtaavat. Tämä on se ympyrä, johon ilkikurinen seinäjokinen projektipäällikkö laittoi kilven: "Nurmolaiset, enintään kolme kierrosta". Ympyrällä on pituutta 346 metriä.


Valtatie 19/Kantatie 67

Pistesijoille 4-6 pääsevät Kemin-Tornion moottoritien päässä valtatiellä 29 oleva ympyrä, 247 metriä, Vaalimaan uusi ympyrä seiskatien itäpäässä, 242 metriä ja Maskun liittymän ympyrä valtatien 8 moottoritieosuudella, 238 metriä.

Ei kommentteja: