10.6.2022

Elefanttikolari

Elokuussa 1964 uutisoitiin erikoisesta kolarista.

Suomessa oli kesällä 1964 kiertueella ruotsalaisen Olof Trollhaimen ("Trolle") Rhodinin (1917–1997) sirkus, jonka vetonauloina oli kuusi elefanttia. Sirkuksen vieraillessa Helsingissä elefantit kävivät läheisellä huoltoasemalla juomassa ja peseytymässä.


Suomen Kuvalehti

27.7.1964 oli näytös Porvoossa ja sirkus jatkoi matkaansa Loviisaan. Elefantit matkasivat kulkueena jalan eläintenhoitajan ja hänen apulaistensa johdolla.

Kohta Porvoosta lähdettyä tapahtui onnettomuus. Kulkueen takana samaan suuntaan kulkenut henkilöautoilija oli vaihtanut lyhyille vastaantulevan liikenteen takia ja pitkille vaihtaessaan havainnut elefantit liian myöhään jarruttaakseen. Sen sijaan hän ohjasi vasemmalle ja osui eläintenhoitajaan, joka loukkaantui vakavasti.

Tapaus aiheutti jonkinlaisen kaaoksen, koska elefantit hermostuivat saatuaan vieraan ohjaajan. Virkavaltaa saapui selvittämään tilannetta Helsingistä asti. Elefanttikulkue oli perillä Loviisassa vasta seuraavana iltapäivänä.


Lehdet eivät kerro, mikä oli eläintenhoitajan kohtalo. Joka tapauksessa vuoden 1964 kiertue jäi sirkuksen viimeiseksi. Rhodin hyväksyi tarjouksen siirtyä dollariareenoille amerikkalaisen sirkusjätin Ringling Bros and Barnum & Bailey palvelukseen.

Ei kommentteja: