24.7.2022

Liikennemerkkejä, vastauksia

Ohessa liikennemerkkipähkinän vastaukset

1. Missä liikennemerkissä on eniten kulmia?

Varoitusmerkissä A29.2 Tasoristeys on kaikkiaan 24 kulmaa


2. Missä liikennemerkissä on kuvioina seitsenkulmio, yhdeksänkulmio ja 13-kulmio?

Tähän saa selvimmän vastauksen tutkimalla liikennemerkkipiirustusta. Kyseessä on varoitusmerkki A30 Putoavia kiviä. Ylin kivi on seitsenkulmainen ja keskimmäinen yhdeksänkulmainen. Jo pudonnut kivi yhdessä tien ja rinteen kanssa muodostavat 13-kulmaisen kuvion.


3. Missä liikennemerkeissä esiintyy sana, joka Suomen virallisella kielellä tarkoittaa alkoholin nautintaan liittyvää esinettä?

Tässä on kyse merkistä B6 Pakollinen pysäyttäminen. Ruotsin kielen sana "stop" tarkoittaa tuoppia. "Seis" on ruotsiksi "stopp".


4. Missä liikennemerkissä on kuviona muun muassa kymmenen kappaletta erimuotoisia nelikulmioita?

Tällainen on varoitusmerkki A14 Vaarallinen tien reuna. Vaarallista reunaa kuvaa kaikkiaan 11 kulmiota, mutta niistä kaksi on kolmioita! Jää yhdeksän ja kymmenes on luonnollisesti suorakulmio, joka kuvaa tien ei-vaarallista osaa.


5. Mikä liikennemerkki koostuu neljästä sisäkkäisestä nelikulmiosta?

Tässä haetaan perinteistä merkkiä B1 Etuajo-oikeutettu tie. Uloin nelikulmio on musta raami. Sen jälkeen on valkoinen alue toisena. Kolmas on musta, joka erottaa neljännen, keltaisen.


6. Missä liikennemerkeissä kuvioon sisältyy tasan kaksi neljännesympyrää?

Merkit ovat C21 ja C22 ajoneuvon suurin sallittu leveys ja korkeus. Niiden väkäset ovat ympyräsektorin muotoiset. Muissa vastaavissa merkeissä väkäset ovat kolmioita.7. Liikennemerkeissä sivulta kuvatuissa moottoriajoneuvoissa kahta merkkiä lukuun ottamatta ajoneuvon vasen kylki näkyy, eli ajoneuvo on matkalla vasemmalle. Missä merkeissä ollaan matkalla oikealle?

Ei, ei ole bussipysäkkimerkin kääntöpuoli. Se sijaan haetaan merkkejä A3 Jyrkkä mäki ja A7 Lauttalaituri tai ranta. Jälkimmäinen tunnetaan perinteisestä myös nimellä "varokaa mereen putoavia autoja".8. Montako poikkiviivaa on liikennemerkissä "nopeusrajoitus päättyy"?

Neljähän tuossa on.


9. Norjan vastaisen rajan tuntumassa voi havaita liikennemerkin, joka saksalaisesta voi olla mahdottoman hieno. Mikä se voisi olla?

Tässä on kyse merkistä C45 Pakollinen pysäyttäminen tullitarkastusta varten. Sana "tulli" esitetään myös sen maan kielellä, joka on rajan tuolla puolen. "Tulli" on norjaksi "toll" ja saksaksi "zoll". Saksan "toll" voisi nykykielessä kääntyä vaikka muotoon "sikamakee".


10. Missä liikennemerkissä, F-ryhmän opastusmerkit pois lukien, keskeisenä tietona esiintyvät edesmenneen Ison-Britannian pääministerin nimikirjaimet?

Tämä on palvelukohteen merkki G15, jossa on Sir Winston Churchillin (1874-1965) nimikirjaimet. Churchill toimi pääministerinä vuosina 1940–1945 ja 1951-1955.
8 kommenttia:

jmk kirjoitti...

Kuutosen vastaukseksi tarjotut eivät kyllä ole neljännesympyröitä eivätkä ympyräsektoreita ollenkaan. Kulma kyllä on suora kulma, mutta kaari on litteämpi kuin 90 asteen kaari.

Jimi kirjoitti...

Tätäpä meinasin itsekin tulla kommentoimaan, mutta olikin jo sanottu.

Matti Grönroos kirjoitti...

Traficomin mittapiirustukset ratkaisevat tämän mätäkuun merkittävimmän kysymyksen. Niiden mukaan kyseessä on tasan neljännesympyrä. Jos joku on tehnyt mallikuvan vähän väärin, se ei muuta asiaa.

jmk kirjoitti...

Höpsis. Traficomin piirustus kertoo, että kolmiomaisen mustan kuvion kärkikulma on 90 astetta, mutta ei väitä eikä edes anna ymmärtää, että kaari olisi 90 asteen kaari. Päinvastoin kaari seuraa liikennemerkin punaisen reunuksen kaarta eli kaaren keskipiste on siellä liikennemerkin keskipisteessä, eikä suinkaan mustan kuvion kärjessä. Varmemmaksi vakuudeksi on annettu mustan kuvion korkeus ja leveys millimetreinä ja niistäkin näkee, ettei kyseessä ole 90 asteen ympyräsektori. Esim. C22-merkissä mustan kuvion korkeus on auttamatta liian pieni leveyteen nähden, johtuen juurikin kaaren litteydestä. Turha vääntää, vastaus on väärä ja sillä sipuli.

Jussi I. kirjoitti...

jmk puhuu asiaa. Ja jos sitä on vaikea hahmottaa muuten niin voi kokeilla askarrella liikennemerkin neljästä "neljännesympyrästä" kuvankäsittelyllä tai vaikka saksilla ympyrän, niin eipä siitä mitään ympyrää tule, kun ympyrän kaari ei kohtaa sektorin reunaa kohtisuorassa vaan ympyrän kaareen syntyisi kulma sektoreiden vaihdoskohtaan.

weatherc kirjoitti...

Höpsistä vaan Jussille ja jmk:lle. Matti on oikeassa. Testattu Jussin ehdottamalla leikkaa saksilla-mentelmällä, neljän kuvion avulla tulee ympyrä, joskin ulkoreuna ei ole ihan tasainen.

tienkäyttäjä kirjoitti...

En tiennytkään, että on olemassa ympyröitä, joiden ulkoreuna ei ole tasainen :D

Matti Grönroos kirjoitti...

Sovitaanko, että ympyränreunoista jämppääminen on nyt päättynyt. Asiasta lienee sanottu kaikki sanomisen arvoinen.