7.7.2023

Pientä vetoa

Kuten artikkelista Hiekkaa käy ilmi, kun Pohjanmeren rannalla tuulee, tuuli saattaa olla joskus vähintään rapsakka.

Keskiviikkona 5.7.2023 Alankomaiden rannikolle osui historiallisen voimakkaaksi luonnehdittu myrsky. Vahvin mittaustulos tuulen nopeudesta oli 40 m/s puuska. Hirmumyrsky vallitsee, kun tuulen keskinopeus 10 minuutin mittausjaksolla on vähintään 32,7 m/s.


Myrskykeskus oli klo 8:00 paikallista aikaa aivan Alankomaiden edustalla

Alankomaiden ilmatieteen laitos antoi punaisen varoituksen ja väestöä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. Käytännössä koko rautatieliikenne Amsterdamista pohjoiseen keskeytettiin ja Schipholin kansainvälisellä lentokentällä peruttiin yli 400 lähtöä.

Aivan kaikki eivät jääneet sisätiloihin odottelemaan myrskyn ohimenoa. Osa heistä pääsi odottelemaan tien avaamista. Esimerkiksi A9-moottoritiellä Amsterdamin lähettyvillä liikenne seisahtui täysin, kun moottoritie kesken kaiken muuttui puutavaran varastointipaikaksi.

Vahinkovakuutusyhtiöissä on lähipäivinä kiirettä.

A9

A9

Haarlem

Amsterdam


4 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Kyllä suuressa mailmassa kaikki on suurta !

Elyas kirjoitti...

Onneksi nuo puut on kohtuuhelppo ja nopea raivata, paitsi jos seassa on sähköjohtoa.

varhaisteininä jouduin itsekin seuraamaan -sisätiloista- tuollaista puuta kaatavaa myteriä. Siinähän jäi sivukylä kummasti liikennemottiin, mutta ei myöskään kauaa kestänyt, kun kylän miesväki oli moottorisahoilla raivannut yhteyden kirkonkylälle. Onneksi tienvarressa kulki vain puhelinkaapeli, eikä sähkölinjaa...

JukkeliV kirjoitti...

1991 tuuppasin "Pilhun perässä etelhän" Kemistä kohti Turkua, kun silloinen ilmastonmuutos pukkasi kesken talvea jäätävän tihkun Simo-Haukipudas -välille ja perään hitonmoinen tuuli mereltä. Olin ainoa liikkuja tuolla välillä, bussit ja rekat olivat sikinsokin nelostien itäpuolen pientareella ja ajoin kävelyvauhtia 850 kg Nissan Cherryllä pitkin piennarta koukaten aurausmerkkien kohdalla tielle, onneksi alla oli uunituoreet Michelin 200:t, mutta lähes aina kaikkien pyörien tultua jäiselle asfaltille, tuuli painoi keskiviivalle ja sain onneksi vedätettyä takaisin pientareelle. Sadan kilsan matka Ouluun kesti nelisen tuntia ja siitäkin puolet ajoin normivauhtia normikelillä.

weatherc kirjoitti...

Pk-seudulla ja sen kehillä näyttäisi samanlaiselta mikäli suomeen iskisi samanlaiset puuskat. Täällä jäädään (onneksi) pikkasen päälle 30:in myrskyissä. Tuskin helsingissäkään ollaan muistettu se pikku seikka että puille tarttis jättää kasvumaata juurillekkin että voisivat pysyä pystyssä jos iskee pikkasen pikkasen normaalia parempi puhuri.
Sinänsä 40 m/s puuskat eivät ole edes kovin pahoja puuskia, sellaisia mitataan esim norjan vuoristossa jokaisen paremman puhurin yhteydessä, eikä 50 m/s puuskatkaan ole kovin harvinaisia...