27.7.2023

Peijakkaan pitkä ravintola

Liikennemerkki H3, tunnettu vuosina 1982–2020 numerolla 814 ja joskus 1970-luvulta merkkinä VC, on tienpitäjälle kautta olemassa olonsa ollut vaikea. Puhumme siis lisäkilvestä "vaikutusalueen pituus".

Siihen nähden, että ei ole aivan uudesta asiasta kyse, vaan pari miespolvea käytössä olleesta merkistä, merkkiä käytetään väärin hätkähdyttävän usein. Tai sitten sitä ollaan käyttämättä ja käytetään sen sijaan merkkiä "etäisyys kohteeseen".

Levin huippua kohti noustaessa mainostetaan ravintolaa merkillä, joka kirjaimellisesti luettuna tarkoittaa kaksi kilometriä pitkää ravintolaa. Sellaisen tarjoilijana varmasti kunto kasvaa, kun kantaa kaljaa takanurkan pöytään.

Toisaalta esimerkkimme Loviisasta kertoo, että tienpitäjä on keksinyt ilmoittaa pysäköintikiellon alkavan 50 metrin päässä kilvestä. Se ei kuitenkaan liene alun perin ollut tarkoitus.

Kun mokoma symboliikka tuntuu olevan ylivoimainen, pitäisiköhän siirtyä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa olevaan merkitsemiskäytäntöön.

Ruotsi. Kaksi kaistaa menosuuntaan alkaen merkistä 3,6 kilometrin matkan


Norja. Erityismutkainen osuus alkaa 200 metrin päässä ja jatkuu kuuden kilometrin päähän.

1 kommentti:

NH kirjoitti...

Hirvivaaramerkkien yhteydessä näkee joskus pitkiä vaikutusaluepituuksia. Tekisi mieli sanoa että pisimmät nähdyt ovat 25km luokkaa. Toinen on päällystevauriot.