25.6.2014

Museossa

Eurooppalainen käytäntö on välttää liikennemerkeissä asioiden esittämistä tekstillä ja sen sijaan käyttää symboleita. Mutta entä kun liikennemerkkien symbolit on päätetty vuosikymmenet sitten ja maailma muuttuu niin, että nuori polvi ei välttämättä enää tunnista symboleita.
Malliesimerkiksi tästä käy uudehko kameravalvontaa tarkoittava merkki, malli Rolleiflex, jonka symboliksi on valittu vanhanaikainen kamera. Nuorisolle symboli tuskin avautuu: haitarikameroita ei ole ollut yleisessä käytössä vuosikymmeniiin.
Koska tietyömaalla on viimeksi nähty lapiomies kasaamassa hiekkaa kasasta toiseen?Höyryveturit lakkasivat liikennöimästä Suomen rautateillä 1970-luvulla.Tämä "varokaa aitaa" -liikennemerkki on aina ollut hyvin erikoinen. Edes täyspuomien aikaan rautateiden tasoristeyksissä ei ollut symbolin näköistä rakennelmaa.Traktori toki vielä on tunnistettavissa. Nykyisin niissä pääsääntöisesti on ohjaamoLiityntäpysäköinti rautatieasemalla. Tämä veturi on vähän erilainen kuin varoitusmerkissä. Savu puuttuu ja akseleitakin on vain kolme.Hätäpuhelimet taitavat olla menneen ajan mytologiaa, samoin kuin lankapuhelimen luuri yleisesti tunnettuna symbolina.No, pappatunturihan se siinä.
.

3 kommenttia:

Slåttmossenin maastopyöräreitit kirjoitti...

Itse asiassa tasoristeyksestä varoittava liikennemerkki on parhaiten tunnettuja liikennemerkkejä. Tässä tullaan sellaisiin asioihin kuin semiotiikka ja symbolit. Liikennemerkit ovat symboleja. Niissä olevat kuvat eivät itsessään tarkoita mitään. Niiden merkitykset ovat sovittuja.

Unknown kirjoitti...

Varokaa aitaa!
Ainakin Amurin ja Tipotien ylikäytävillä Tampereella oli 50-luvun lopussa aidan tapaiset portit jonka vahti veti tien tukkeeksi. Olipa myös pieni tupa vartijalle. Tiilinen savupiippu ja punaiseksi maalattu.

Symboli on siis ilmeisesti vanha, vain ns suuret ikäluokat ymmärtävät sen luonnostaan, nuorison pitää opetella ulkoa.

Antti kirjoitti...

Joiltain osin ymmärrän "museoliikennemerkit". Esim. höyryveturi erottuu liikennemerkistä selvemmin linja-autosta tai raitiovaunusta kuin vaikkapa Pendolino tai Sr2.

Sen sijaan esimerkiksi kameralle olisi kyllä parempiakin symboleja tarjolla.