29.11.2018

Lepakkoluola

Kohta Saksojen yhdistymisen jälkeen rakennettiin itäisen Saksan rannikkoa seuraava moottoritie A20. Se alkaa läheltä Saksan ja Puolan rajaa ja ulottui alun perin Lyypekkiin. Myöhemmin sitä on jatkettu parikymmentä kilometriä länteen Bad Segebergiin.

Yhdistymisen innossa tietä rakennettiin saksalaisittain suorastaan huimalla vauhdilla. Lapiot painettiin maahan jo kaksi vuotta yhdistymisen jälkeen ja 280 kilometrin mittainen tie oli valmiina Lyypekkiin vuonna 2005.

Koska Hampurin pohjois-eteläsuuntaiset ohitusreitit ovat tuskaisen ruuhkaiset, A20-tietä on suunniteltu jatkettavan siten, että se tuottaisi kokonaan uuden reitin Hampurin pohjoispuolella länteen Hollannin rajan lähettyville. Este tällä matkalla on Elbe-joki, jota pitkin Hampurin satamaan kulkee valtavan suuria konttialuksia. Ratkaisuksi on hyväksytty tunneli Elben alitse.


A20:n suunniteltu jatke

Kun ensimmäinen yhdistymisen into on vaimennut, on asiassa siirrytty saksalaiseen perusteelliseen byrokratiaan. Sitä ei helpota, että uusi tie sijaitsee kahden osavaltion puolella. Päätöksenteko Nordrhein-Westfalenissa on sujunut hyvin, mutta Schleswig-Holstein on ollut toista maata. Siellä ei ole oikeastaan mikään edistynyt; syiksi on arveltu enemmän sisäpolitiikkaa kuin luontoarvojen ja saksalaisen yltiöbyrokraattisen infrarakentamisperiaatteen kunnioittamista.

Uusin vastoinkäyminen on tapahtunut tällä viikolla: lepakoiden vastaisku.

Sanalla Leipzig on saksalaisten virkamiesten joukossa kauhistuttava maine: Maan korkein hallinto-oikeus istuu tässä kaupungissa. Noin 20 kilometrin osuudelle, jolla A20 olisi ulotettu Bad Segebergistä Jyllantiin kulkevalle A7-tielle, tuli Leipzigin juristeilta bumerangi. Suurin osa noin kuutioziljoonasta valituksesta hylättiin, mutta kaksi selvisi hengissä: pohjavesisuojaus ja lepakot.

Lepakot.

Pohjavesisuojaus yhdessä kohdassa oli huonosti suunniteltu. Isompi asia on se, että lepakoiden elinoloille ei ollut tehty riittävää ympäristövaikutusten analyysiä. Bad Segebergissä on kalkkikivikallio, jonka luolissa talvehtii 30 000 lepakkoa. Nyt on Leipzigin määräyksestä tehtävä tarkempi selvitys tien ympäristö vaikutuksista niin lepakoihin kuin seudulla pesiviin tornipöllöihin.


Bad segebergiläinen lepakko

Lepakkoluola ei ole mikään tarkkaan rauhoitettu paikka, vaan sen seutu on suosittu matkailunähtävyys, eräänlainen huvipuiston ja eläintarhan yhdistelmä. Kuvista päätellen seutu ei aina ole kovin rauhallinen. Saatavissa olevasta kuvamateriaalista ei käy ilmi, kuuluuko ohjelmanumeroihin trikoihin pukeutuneiden mieshenkilöiden säntäily.


Kesäteatteria lepakkoluolan lähellä.

Ei kommentteja: