28.3.2019

Autobaanakraateri

Teillä ja Turuilla kertoili puolisentoista vuotta sitten tuoreeltaan artikkelissa Voihan räkä pohjoisessa Saksassa sattuneesta vahingosta. Itä-länsisuuntainen moottoritie A20 otti ja sortui Tribseesin pikkukaupungin kohdalla. Tuolloin toinen ajoradoista suljettiin, mutta ennen pitkää sortuma laajeni ja tie suljettiin kokonaan.

Jo tuolloin Teillä ja Turuilla spekuloi sillä, että saksalaisten käyttämä tekniikka olisi virheellinen. Näin on todettu: noin 20 cm paksut paalut eivät kestäneet sivusuuntaista rasitusta vaan katkesivat. Ja niin kävi, että kymmeniä metrejä moottoritietä kirjaimellisesti hajosi ja upposi suohon.


Sortuman jäljiltä

Kaiken kaikkiaan noin 800 metriä moottoritietä todettiin epästabiiliksi ja purettiin.

Sittemmin on paikkaseudulla tapahtunut. Saksalaiset joutuivat aluksi ohjaamaan liikenteen kylien lävitse, mistä ratkaisusta kyläläiset luonnollisesti sydämistyivät perinpohjin. Nyt on taas rauha maassa, kun loppuvuodesta 2018, runsas vuosi sortuman jälkeen, valmistui noin 770 metriä pitkä kaksikaistainen tilapäisilta. Sillan tukirakenteet on valettu paikan päällä, mutta kansirakenne on hollantilaisen Janson Bridgin -firman toimittama. Firman bisnes on muun muassa vuokrata tilapäissiltaelementtejä.


Siltaelementtien asennus

Tilapäissillan nopeusrajoitus on 60 km ja teräsrakenteinen silta myös häiritsee seudun herkkäkorvaisia narinallaan.

Pohjoissaksalaista kansanluonnetta ei kovin usein yhdistetä huumorintajuun. Otto von Bismarckistakin, Saksan 1800-luvun lopun rautakanslerista, mainitaan että hän olisi eläessään nauranut kahdesti: ensimmäisen kerran kun anoppi kuoli ja toisen kun hän näki Vaxholmin linnoituksen Ruotsissa. Tribseesin työmaasta saksalaiset kuitenkin käyttävät verrattoman osuvaa nimitystä "Autobahnkrater". Se sitten jää kuulijan vastuulle tulkita, onko kyse tosiaan huumorista vain purevasta ivasta.

Toinen julkisessa sanassa käytetty sana on "Odysseia". Tällä viitataan Homeroksen lyriikkaan ja sotaretkellään pitkään viivähtäneeseen antiikin sotapäällikköön. Odysseukselta kesti kymmenen vuotta palata Troijan sodasta Ithacaan. Matkaa oli vain vajaat tuhat kilometriä. Tribseesin tiestä ovat paikalliset viranomaiset arvioineet, että tie olisi korjattu loppuvuodesta 2023. Kun tunnetaan saksalaisen siltatyön aikataulun pitävyys, viittaus Odysseukseen ei ole aivan tuulesta temmattu.


Tilapäissilta käytössä

Kovin tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole. Uusi tie ilmeisesti tulee olemaan jonkin massastabiloinnin ja sillan yhdistelmä. 20 sentin paalutuksen sijaan on ilmoitettu, että perustus tehdään 24 metriä pitkien ja 120 sentin paksuisten paalujen varaan. Sitä saksalaiset eivät vielä ole ratkaisseet, millä menetelmällä moiset paalut painetaan maahan. Tarvitaan iso kone ja iso kone sitten saattaa vahingossa humpsahtaa etupommerilaiseen suohon, plumps, ja päätyä puoleenväliin Kiinaa. Ja sitten kysellään germaanilta, että arvaa harmittiko.

Ei kommentteja: