15.9.2021

Loimaan oraakkeli

Loimaa on paikka, jossa erisuuntaiset uskonnolliset perinteet kohtaavat.

Kristikunnan Iso Kirjahan kertoo Loimaan olevan maailman vanhin kaupunki: Alussa Jumala teki taivaan ja Loimaan.

Toisaalta loimaalaiset lienevät käyneet kreikkalaisen jumalia viliseviä mytologian ydinpaikolla kysymässä neuvoa Delfoin oraakkelilta.

Loimaalaiset eivät toki ole ainoita oraakkelin asiakkaita; kymmenkunta vuotta sitten listoille on päässyt myös Kangasala: Kangasalan oraakkeli.

Delfoissa oli tuhatvuotinen ennustuksia esittävä toiminto ("oraakkeli), jossa papittaret pääpapitar Pythia etunenässä ("oraakkeli") antoivat vastauksia ("oraakkeli") sille esitettyihin kysymyksiin. Pulma vastauksissa oli, että ne olivat epäselviä ja monitulkintaisia ja siksi ne edellyttivät tulkintaa. Osa tulkinnoista meni nappiin ja osa ilmeisesti ei. Jälkimmäiset eivät ole jääneet historiankirjoituksen lehdille.

Indikaatio siitä, että loimaalaiset ovat käyneet oraakkelin juttusilla näkyy tästä kuvasta:

Maailma on täynnä yksityisteiden ja piha-alueiden liittymiä. Silti ilmeisesti Loimaan Citymarketissa on jotain niin perin poikkeuksellista, että sen parkkipaikalta poistuvia pitää erityisesti varoittaa vaarasta. Sen tarkemmin liikennemerkki valitettavasti ei kerro, millaisesta vaarasta on kyse. Mutta ilmeisesti oraakkeli on antanut neuvon, että laita siihen uusi liikennemerkki.

Google nimittäin paljastaa, että vuonna 2009 paikalla on ollut tavallinen proosallinen kärkikolmio. Sen vika ilmeisesti on ollut, että se liian selkeästi kertoo, mitä varten se on olemassa.

Piha-alueelta poistuttaessa kadulle tai tielle ollaan väistämisvelvollisia. Mutta sen kertominen liikennemerkillä ei ole kiellettyä. ("Merkkiä käytetään etuajo-oikeutettuja teitä risteävillä teillä sekä muulloin, kun liikennemerkillä on tarpeen osoittaa väistämisvelvollisuus risteyksessä.") Eli kärkikolmion tuottama selkeä tieto on vaihdettu oraakkelimaiseen. Niin ja tuo piha-aluekin on kaupan pysäköintialue, jossa korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan vallitsee tieliikennelaki. Kyse ei siis ole söpön keinuja ja hiekkalaatikoita käsittävän alueen muuttumisesta vaaralliseksi liikennealueeksi.

4 kommenttia:

Elyas kirjoitti...

Ei Loimaa ainoa paikka ole, jossa noita käytetään. Olen kotipaikkani läheisyydessä saanut huvikseni ja hämmästyksekseni tavailla näitä kylttejä, enkä myöskään ole oikein ymmärtänyt, miksi selkeä kärkikolmio on pitänyt korvata muu vaara -merkillä lisäkilpineen. Pohdinnoissani olen päätynyt siihen (kummalliseen) johtopäätökseen, ettei kärkikolmioita jostain syystä sovi käyttää kuin teiden risteyksessä, mitä poistuminen piha-alueelta ei ole...

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Se Raamatun vanhin paikkakunta - rimpsu kuuluu äänteellisesti seuraavasti: Alussa Jumala Loimaan ja Taivaan ! Silloin siiten tulee kuulijalle väliton honaaminen.

Timo Koo kirjoitti...

Voisiko olla niinkin, että pelkkä kärkikolmio ei tavoittanut kaupan pihasta poistuvia autoilijoita riittävän tehokkaasti? Joskus kun voi käydä niinkin, että huolimatta varsin selvistä liikennemerkeistä yms, niin jengi mokaa yhtenään. Joten ratkaisuna sitten jotain normaalista poikkeavaa, ehkä jopa lainsäädännön kannalta harmaalla (tai jopa laittomalla) alueella olevaa.

Ja jos tämmöinen "epäortodoksinen" ratkaisu sitten vähentää kolareita, niin ei kait siinä mitään. Mennee luokkaan tarkoitus pyhittää keinot.

Matti Grönroos kirjoitti...

Miksi se menisi niin? Eihän "Alussa Jumala Loimaan ja taivaan" ole suomen kieliopin mukaista kieltä, koska verbi puuttuu. Blogissa esitetty muoto on, sekä "loi maan"- että "Loimaa"-tulkintana.