6.11.2021

Viitoitamme

Helsingissä, tuossa Itämeren valkeassa kaupungissa, tuossa maailman toimivimmassa kaupungissa, läntistä kantakaupunkia halkoo pohjois-eteläsuuntainen väylä Mechelininkatu. Seudulla on muitakin vähän vaikeita kadunnimiä, kuten Paciuksenkatu, Nordenskiöldinkatu ja Cygnaeuksenkatu, Tavaststjernankadusta nyt puhumattakaan. Niinpä Mechelininkatua paikalliset kutsuvat Mekluksi. Se on varmasti yksinkertaisinta.

Lähestyttäessä Mechelininkadun pohjoispään yhtä ulkopaikkakuntalaisen kauhun paikkaa, Töölön kuuden kadun risteystä Nordenskiöldin aukiota, kadun varressa on viitta. Viitta on ollut Helsingissä aika harvinainen ilmiö, mutta viime vuosina sellaisia on ruvennut esiintymään.


Viitta.

Tämä viitta on hyvin tasapainoinen: Se viitoittaa tiet 1 ja 3 vasemmalle ja tiet 4 ja 7 oikealle.

Asiassa on vain pikku mutta. Paikallinen tietää hyvin, että kolmostielle pyrittäessä ei kannata lähteä ehdotettuun suuntaan. Tokihan sinne on mahdollista tuotakin kautta päätyä, kuten Roomaankin. Reitti vie Paciuksenkadulle ja sieltä Munkkiniemen porvariston hillityn charmin halki aina Haagan liikenneympyrään, joka sekin kauhistuttavana paikkana tunnetaan. Ympyrästä käännytäänkin sitten takaisin kohti keskustaa ja hiljalleen päädytään kyllä kolmostien alkuun Ruskeasuolla.


Ehdotettu (sininen) ja suora reitti (punainen)

Voihan sen näinkin tehdä. Se, jolla on enemmän paikallistuntemusta, ajaa kuitenkin Topeliuksenkadulle ja edelleen Mannerheimintielle.

3 kommenttia:

EKK kirjoitti...

Toinen klassikkoviitta on ainakin ollut Mechelininkadulla ennen Caloniuksenkadun risteystä. En ole varma onko sitä enää Mechelininkadun remontin jälkeen.
8 Sampogatan
https://maps.app.goo.gl/WNq3gBiBTvVAvxby5
Tässä siis viitoitetaan Mechelininkatua suoraan pohjoiseen teille 1, 3, 4 ja 7. Tätä seuraamalla päätyy alkuperäisen postauksen kohtaan. Kuitenkin lentoasemalle viitoitetaan oikealle eli Caloniuksenkadulle. Nopeuden suhteen reitit ovat melko tasavahvoja, mutta vaikea löytää tästä mitään logiikkaa.

AT kirjoitti...

Yksi mielenkiintoinen paikka on myös Itäväylän suunnasta Teollisuuskadulle tullessa viitoitus Tuusulanväylälle. Pitää kääntyä vasta Pasilan nurkalta, ei Mäkelänkatua.

https://www.google.com/maps/@60.1897002,24.9622506,3a,75y,269.56h,85.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sThmTfzLF6V03LovTIC3eIw!2e0!7i13312!8i6656

Unknown kirjoitti...

Sulla on paljon tietoa koskien tieliikennettä, kiitos artikkelista. Tietämystäsi tarvittaisiin Quorassakin. https://fi.quora.com/Miss%C3%A4-kaupunki-Suomessa-on-parhaiten-rakennettu-yksityisautoilua-varten