10.11.2021

Rojua

Teillä ja Turuilla on vuoden mittaan artikkeleissa Donnerwetter ja Pelastus kertonut saksalaisen Wiesbadenin kaupungin siltaongelmista.

Kysehän on, että A66-moottoritien sillat Salzbachtalin ylitse jouduttiin sulkemaan huonokuntoisuuden takia. Toinen oli suljettu aikaisemmin ja toiselle laitettiin lappu luukulle, kun kansi rupesi varisemaan betoninkappaleita, yksi laakeri irtosi ja kansi putosi kymmeniä senttejä.

Seudulla oli suuren urheilujuhlan tuntua 6.11.2021. Juhlan aihe ei suomalaiseen tapaan kuitenkaan ollut Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin kaatuminen Lützenin taistelussa 300 km idempänä, vaan sillan räjäyttäminen.

Saksalaisilla on tapana purkaa elinkaarensa päässä olevat suuret siltansa räjäyttämällä niiden pilarit siten, että silta kaatuu sivulle. Tässä tapauksessa vaikeusastetta nostaa se, että silta ylittää Wiesbadenin rautatien. Komea asema on ollut kuukausikaupalla virattomana ja nyt on kiskojakin purettu, jotta ne eivät vahingoitu sillankappaleiden laskeutuessa niille.


Wiesbaden Hbf

Radan ja sillan alittavan kaupungin sisääntulotien päälle on tehty suuret hiekkakasat, kaiketi rakenteiden suojaamiseksi. 


Työmaan lähettyviltä evakuoitiin noin 140 asukasta H-hetken lähestyessä. Evakuointi sinänsä ei ole kovin harvinaista Saksassa, koska suutareita löytyy. Edellisen kerran seudulla oltiin evakossa huhtikuussa lentopommin löydyttyä noin kolmen kilometrin päästä siltapaikalta.

Räjähdys aloitettiin eteläisestä sillasta.


Ilmakuvasta näkyy hyvin, kuinka homma etenee: Pilarit kaadetaan sopivasti ja siltakansi putoaa osapuilleen paikalleen.


Muutaman sekunnin kuluttua räjähtää pohjoinen silta. Se tuhotaan eri tavalla: kaatamalla eteläisen sillan päälle. Tämä on välttämätöntä vain muutaman kymmenen metrin päässä sillan pohjoispuolella olevan vesilaitoksen suojaamiseksi.


Ja sitten on rojua siivottavaksi. Räjäytys sujui suunnitelmien mukaisesti.Siivouksen jälkeen on vuorossa jälleenrakennus. Tavoitteena on saada rautatieliikenne Wiesbadeniin käyntiin ennen joulua.

1 kommentti:

paavo kirjoitti...

Epäiltyjen selitykset luhistuvat samalla tavalla kuin tuo silta Wiesbadeniin sijoittuvassa rikossarjassa Syyttäjä. Paljon muita en viitsi katsoa. Erinomaisen ilmeikäs pääosanesittäjä. Hän se oikea "Kettu" on.