16.7.2022

Liikennemerkkejä

 Kesäpäivän ratoksi muutamia kysymyksiä suomalaisista liikennemerkeistä.

  1. Missä liikennemerkissä on eniten kulmia?
  2. Missä liikennemerkissä on kuvioina seitsenkulmio, yhdeksänkulmio ja 13-kulmio?
  3. Missä liikennemerkeissä esiintyy sana, joka Suomen virallisella kielellä tarkoittaa alkoholin nautintaan liittyvää esinettä?
  4. Missä liikennemerkissä on kuviona muun muassa kymmenen kappaletta erimuotoisia nelikulmioita?
  5. Mikä liikennemerkki koostuu neljästä sisäkkäisestä nelikulmiosta?
  6. Missä liikennemerkeissä kuvioon sisältyy tasan kaksi neljännesympyrää?
  7. Liikennemerkeissä sivulta kuvatuissa moottoriajoneuvoissa kahta merkkiä lukuun ottamatta ajoneuvon vasen kylki näkyy, eli ajoneuvo on matkalla vasemmalle. Missä merkeissä ollaan matkalla oikealle?
  8. Montako poikkiviivaa on liikennemerkissä "nopeusrajoitus päättyy"?
  9. Norjan vastaisen rajan tuntumassa voi havaita liikennemerkin, joka saksalaisesta voi olla mahdottoman hieno. Mikä se voisi olla?
  10. Missä liikennemerkissä, F-ryhmän opastusmerkit pois lukien, keskeisenä tietona esiintyvät edesmenneen Ison-Britannian pääministerin nimikirjaimet?
Vastauksia tiedossa jossain vaiheessa.

12 kommenttia:

weatherc kirjoitti...

3. Stop

eSa kirjoitti...

3. Stop = tuoppi

jmk kirjoitti...

Yksiraitseisessa tasoristeyksessä on 16 kulmaa ja useampiraiteisessa 24 kulmaa.

KLS kirjoitti...

1. A19.2, Tasoristeys (moniraiteinen)
2. A30. Putoavia kiviä (tämä oli aika vaikea)
3. B6, Pakollinen pysähtyminen (stop)
4. B7, Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa
5. B1, Etuajo-oikeutettu tie
6. Hmm. En ole varma siitä, missä kaaret ovat tasan neljäsosia ympyröistä.
Mutta lähellä sitä ne ovat ainakin seuraavissa:
C27, Ajoneuvon suurin sallittu telille kohdistuva massa ja
D1.8. Pakollinen ajosuunta (ryhmitysmerkki, jossa nuolet osoittavat sekä oikealle että vasemmalle)
7. A3, Jyrkkä (ylä- tai ala)mäki, A7. Lautta, laituri tai ranta
8. 4 kpl
9. Ei mitään käsitystä. Onko kyseessä jokin rajan läheisyydessä oleva paikannimi, joka esiintyy tienviitoissa ja joka saksaksi tarkoittaa jotakin hienoa?
10. G15, WC (Winston Churchill).

Nuo kirjain- ja numerokoodit on määritelty tieliikennelain liitteessä, joka löytyy esimerkiksi täältä (sivun lopusta):

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180729

Antti kirjoitti...

Numero 9 on C45 Pakollinen pysäyttäminen tullitarkastusta varten. Norjan vastaisella rajalla siihen merkitään sana tulli myös norjaksi (toll), joka taas saksaksi tarkoittaa jotakuinkin upeaa tai hienoa.

Numero 7:ään liittyen muistelen joskus lukeneeni, että opastusmerkeissä ajoneuvon/muun kulkuvälineen keula osoittaa joko vasemmalle tai oikealle (lentokoneen nokka myös ylös) sen mukaan, mihin ollaan menossa.

jmk kirjoitti...

Jos nelosen vastaus on B7, Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa, joudutaan venyttämään nelikulmion määritelmää. On siinä 10 palaa ajoratamaalausta, mutta neljässä palassa on kaarevia sivuja, ainakin Väyläviraston kuvan mukaan . Sen sijaan kilvestä F45, Vähittäiskaupan suuryksikkö löytyy kunnollisia suorasivuisia nelikulmioita ja erimuotoisia enemmänkin eli 20 kappaletta.

mj1402 kirjoitti...

F45 taitaa olla aika varteenotettava ehdokas myös kysymyksen 1 vastaukseksi.

Antti kirjoitti...

Ykköskohdan oikeaan vastaukseen vaikuttaa aika paljon se, saavatko kulmat olla maalattuja vai pitääkö niiden olla pellistä leikattuja. Olettaisin, että kyse on nimenomaan merkin muodosta, koska jos kulmat saisivat olla maalattuja, voisi sopivan opastusmerkin tai tekstillisen lisäkilven kirjaimissa esiintyvät kulmat laskemalla saada haluamansa määrän kulmia. Lisäksi, kun kakkoskohdassa puhutaan liikennemerkissä olevista kuvioista (mutta ykköskohdassa ei), voisi tästäkin olettaa, että ykköskohdassa on kyse nimenomaan merkin itsensä muodosta. Ja silloin oikea vastaus lienee A29.2 Tasoristeys, kaksi- tai useampiraiteinen.

Matti Grönroos kirjoitti...

Tehtävää 1 tulkitaan siltä pohjalta, että varoitusmerkeissä on kolme kulmaa ja rajoitusmerkeissä ei kulmia lainkaan. Kuviot sitten erikseen.

Matti Grönroos kirjoitti...

Ja ennen kuin kukaan ehtii, todetaan edellisen tarkoittavan pyöreitä rajoitusmerkkejä, ei nelikulmaisiin raameihin laitettuja.

Elyas kirjoitti...

Numero 5: voisi olla B1, mutta tulkinnasta riippuen siinä on joko 2, 3 tai 4 neliötä sisäkkäin. Valkoinen ja keltainen neliö siinä ainakin on, mutta tulkitaanko paksu musta ja ohuta musta reunukseksi vai omiksi neliöikseen.

Tuomas Lehti kirjoitti...

Kuutoskysymyksen kohdalla mieleeni tulivat C21 ja C22, eli ajoneuvon suurin sallittu leveys ja korkeus, vaikka eivät nuo nuolet mielestäni ihan tarkalleen ottaen neljännesympyröitä ole. Geometrian tunneistani tosin on aika pitkä aika.