29.7.2024

Styroksia, paljon styroksia

Ruotsista kuuluu taas kummia. Nyt on eteläisessä Ruotsissa E45-tie poikki. Poikkeuksellisen runsaat rankkasateet ovat eilen 28.7.2024 saaneet maamassat liikkeelle Lilla Edetissä Göteborgin ja Trollhättanin välillä.

Toistaiseksi ei ole tarkempaa tietoa siitä, mitä onnettomuuden takana täsmälleen ottaen on. Alustavat tiedot puhuvat massiivisesta vesisateesta ja viereiseltä kalliojyrkänteeltä pursunneista vesimassoista. 

Vesi on tunkeutunut tien alle ja runkorakenteen eristekerros on nostanut tienpinnan suurille pystymutkille. Silminnäkijät kertovat maasta pursunneista vesimassoista ja styroksinkappaleista.

Tilanne on ollut hyvin äkillinen. Osalle autoista on käynyt huonosti ja kymmenet autot odottavat veden laskemista pois pääsemiseksi. Henkilövahinkoja tiettävästi ei ole sattunut.

Tie ja sen rinnalla kulkeva tie 2014 on suljettu kahden liittymävälin matkalta. Koska kyseessä on Götajokilaakson runkoreitti, pulmia on tiedossa. Trafikverket. sikäläinen väylävirasto, on arvellut, että jotain saataisiin auki parin päivän kuluessa, mutta mitään varmaa tietoa ei anneta. Kuvien perusteella näyttäisi siltä, että tie menee täysremonttiin.

Jossain määrin tragikoomista asiassa on, että vain kolmisen viikkoa sitten saatiin avatuksi E6-tie, joka vuonna 2023 vaurioitui maanvyöryssä Stenungsundin kohdalla. Tapauksesta myös Teillä ja Turuilla kirjoitti tuoreeltaan artikkelissa Juoksusavea. Onnettomuuspaikat ovat linnuntietä laskien alle 20 kilometrin päässä toisistaan.

Stenungsundin tapauksessa kiertotieksi viitoitettiin Göteborg-Trollhättan-Uddevalla teitä E45 ja 44. Eiköhän tässä tapauksessa käytetä hyväksi samaa tiekolmiota ja kiertotieksi osoitetaan Göteborg-Uddevalla-Trollhättan teitä E6 ja 44.

3 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Kyllä Ruotsissa kaikki on suurta !Onhan tuotakin tietä ajeltu aikanaan Ruotsin - työvuosinani, mutta sattuipa vasta nyt, kun olen jo vanha käppäukko.

-jpt- kirjoitti...

Nuo tyroksipaketit kait on jostain kuormaautosta tippuneet, tuskin siellä nyt tyroksia paketeissa on tienalle laitettu ? :)

Matti Grönroos kirjoitti...

Eivät ole ruotsalaiset uutisoineet kuorma-autoille tapahtuneista vahingoista tuolla. Sen sijaan on raportoitu tien alta lentelevistä styroksipaaleista.

Kyllä siellä styroksia voi olla niin routaeristeenä kuin kevennysrakenteena. Pengerten kevennys saatetaan tehdä hyvinkin isoina klimppeinä.