Taustalla oli se, että Hankoniemen kärjen kiertävällä väylällä oli (ja on) ahtaita paikkoja. 1960-luvulla useampikin kauppamerenkulun alus kävi tekemässä empiirisiä kosketustestejä eteläsuomalaisen merialueen pohjan kanssa. Ajatus oli, että kaivamalla kanava Tulliniemen tyven lävitse saadaan aikaiseksi suorempi ja siten myös turvallisempi väylä.
Pulmana asiassa oli, että niemellä jo tuolloin oli erinäisiä satamatoimintoja ja eri tahojen intressit eivät aina olleet kovinkaan samansuuntaiset. Työryhmässä olivat edustettuina Hangon kaupunki, TVH, Vapaavarasto, Rautatiehallitus ja Merenkulkuhallitus. Suunnittelijaksi palkattiin ruotsalainen konsulttiyhtiö Orrje & Co, joka nykyisin on sa tanskalaista Rambøll-konsernia. Mietintöön on liitetty 16 projektikokouksen melko tarkat pöytäkirjat, jotka ovat materiaalin kiinnostavimmasta päästä.
Kaikki asianosaiset eivät olleet läsnä työryhmässä. Alueella toimi muun muassa myös neuvostoliittolaisomisteinen Koneisto Oy. Ajan tapaan sen eduista pidettiin erityistä huolta muutenkin, eli sen ei tarvinnut vaivautua työryhmään.
Päävaihtoehdot liikkuivat sen ympärillä, mitä tehdään kanavan takana olevalle alueelle:
- Kanavaa ei rakenneta
- Kanavan alitse rakennetaan tunneli
- Kanavan ylitse rakennetaan silta
- Kanava rakennetaan, mutta ei tunnelia eikä siltaa
Tunneli- ja siltavaihtoehdoissa esitettiin sekä yksi- että kaksisuuntaisia ratkaisuja. Kapealla tunnelilla ja sillalla olisi säästetty hieman rahaa. TVH kuitenkin huomautti, että näissä rakennelmissa pituus maksaa enemmän kuin leveys.
Tunnelivaihtoehdon perusongelma oli jyrkkyys. Tunnelia suunniteltiin peräti 10 prosentin pituuskaltevuuden pohjalta. Nykyisin tätä pidettäisiin melko ufologisena ajatuksena etenkin, koska satamaliikenne suurelta osin on raskasta liikennettä. EU:n tunnelidirektiivi kieltää uusien yli viiden prosentin tunnelien rakentamisen poikkeustilanteita lukuun ottamatta ja yli kolmen prosentin tunneleihin "turvallisuuden varmistamiseksi on toteutettava lisätoimenpiteitä ja/tai tehostettuja toimenpiteitä riskianalyysin perusteella."
Siltavaihtoehtoja oli useita: kiinteä, nostosilta ja läppäsilta. Kun alikulkukorkeutta olisi pitänyt olla noin 40 metriä, penkereistä olisi tullut jotakuinkin massiivisia. Rautatiesillan penkereistä olisi tullut erityisen pitkiä, koska 1,25 prosentin pituuskaltevuutta pidetään Suomessa standardimaksimina tavaraliikenteen radoilla. 30 metrin nousu tarkoittaisi 2,4 kilometrin mittaista pengertä. Kanavalta Tulliniemen kärkeen on runsaat 1,5 kilometriä, eli näteille silmukoille olisi rata ollut laitettava. Tästähän on kokemusta muun muassa Saksassa, jossa Kielin kanavan ylittävän rautatiesillan silmukan sisällä on merkittävä osa Rendsburgin kaupunkia.
Kanavan leveys, vähintään 65 metriä, sulki pois yksiläppäisen läppäsillan ja erivartisen kääntösillan. Tavallisen keskeltä laakeroidun kääntösillan esti se, että koneisto olisi pitänyt laittaa keskelle kanavaa.
Niinpä siltavaihtoehdoiksi jäi nostosilta ja kaksiläppäinen läppäsilta. Näin massiivisesta nostosillasta ei ollut kokemusta ja sitä pidettiin riskinä.
Kaksiläppäisyydessä puolestaan oli se tekninen ongelma, miten saadaan varmistetuksi rautatiekiskojen kohdistus saumakohdassa. Sellaisestakaan ratkaisusta ei ollut referenssejä.
Nelosvaihtoa pidettiin yleensä täysin mahdottomana kanavan takana toimineiden keskuudessa.
No kuinkas sitten kävikään?
Työryhmä asetti reunaehdot viisaasti, jotta kaikki säilyttävät kasvonsa. Esitys oli, että jos 9,0 metrin syväys riittää, pelkkä kiertoväylä on riittävä ratkaisu. Jos tarvitaan reitti isommille aluksille, pitää rakentaa kanava ja korkea nostosilta.
Niinpä sitten suuremmitta keskusteluitta koko kanavahanke unohdettiin ja nimen Hankoniemen Kiertoväylä saanutta väylää ruvettiin parantamaan 9,0 metrin syvyiseksi jo vuonna 1973.
9,0 metrin kiertoväylä vuonna 2025
9 kommenttia:
Minulla ei ole taustatietoa eikä kompetenssia sanoa tähän(kään) asiaan mitään viisasta. Kirjoitan kuitenkin kiittääkseni Mattia varsin mielenkiintoisista jutuista, kuten tämä. Jutut ovat varsin hyvin kirjoitettuja. Ne ovat sopivan napakoita ilman jaaritteluja, mutta sisältävät silti oleelliset taustat ja yksityiskohdat. Tällaisten juttujen laatiminen vaatii osaamisen lisäksi paljon taustatyötä, joten kiitos siitä!
Tulliniemen katkaisulla olisi ollut sellainenkin vaikutus että Suomea olisi tuolloin tavallaan lyhennetty 1.5km. Onhan manner-Suomen eteläisin piste juuri Tulliniemen kärjessä. Hangon kiertoväylästä tulee mieleen vuoden 1990 tragedia jolloin proomuyhdistelmä FINN-BALTIC kaatui myrskyssä. Se tapahtui tuossa kartassa näkyvän ylemmän Y-haaran vasemman kärjen seutuvilla. Yhdistelmä itsessään ajoi sisempää kulkevaa matalampaa väylää pitkin. Pohjaan meni 13000 tonnia Koverhariin menossa ollutta Ruotsin rautamalmia, ja vain kaksi miehistön jäsentä saatiin pelastettua konehuoneen ilmataskusta leikkaamalla pohjaan aukko.
Hydrografiaosastolla keskustellaan usein siitä, mikä on järvi ja mikä on saari, eikä oikein yksikäsitteistä määritelmää tunnu löydettävän. Esimerkiksi Soisaloa kaikki eivät haluaisi luokitella saareksi siksi, että veden pinta saaren ympärillä ei kaikkialla ole samalla tasolla. Tästä päästään helposti siihen, että kanavan tai muun rakennelman kaiketi ei yleensä katsota muuttavan jakoa mantereen ja saariston välillä. Esimerkiksi Saimaalla Suvorovin kanavien mantereesta erottamia aluetta ei katsota saariksi. Täyttömaalla mantereeseen yhdistetyt alueet ovat usein edelleenkin saaria nimeltään. Toisaalta vaikkapa Katajanokka taidetaan nykyisin nähdä saarena eikä niemenä.
Jos Soisalo luokitellaan saareksi, voisi saivarrella lisää, että myös laaja alue Manner-Suomen etelä- ja lounaisosista pitäisi luokitella saareksi, koska Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöjen latvat yhtyvät parissa bifurkaatiojärvessä Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen rajoilla.
Toisin päin taas voisi saivarrella, että koskien kohdalla olevat jokien saaret eivät ole saaria, koska vedenpinta ei ole samalla tasolla.
Toki voitaisiin kehittää lisää määritelmiä, joiden avulla saataisiin jokien saaret määriteltyä saariksi ja vastaavasti esim. em. Lounais-Suomen "saari" ei-saareksi, mutta saivartelua taitaisi mennä siinäkin.
Kyllä meille kansakoulussa paukutettiin, että Soisalo on Suomen suurin saari. Sen ero Lummenne-Vesijako-systeemiin on, että sitä rajoittavat saman vesistön haarat ja jotka vieläpä ovat sen verran runsasvetisiä, että niistä perkaamalla on saatu laivaväylät. Näiden kategorioiden väliin mahtuvat bifurkaalijärvien haarojen, välit esimerkiksi Satakunnan Isojärven laskujokien Merikarvianjoki ja Noormarkunjoki välinen alue.
Juuri näistä syistä Teillä ja Turuilla keskittyy lähinnä kumipyöräteihin ja niiden liikenteeseen. Hangon kanavakin on mukana ei kanavan itsensä takia vaan siihen liittyneiden maakulkuväyläpohdintojen.
Paikannimistössä on toki saaria ja kareja, jotka nykyisellään ovat vankasti osa mannerta maankohoamisesta johtuen. On niitä kyllä palautettukin saareksi, tavallaan. Esimerkiksi Raahen Pitkäkari maatui osaksi mannerta jo 1800-luvulla, mutta palautui saareksi Kauneuskanavan avaamisen myötä 1980-luvulla.
Vuonna 2012 vedenkakaja-alueella tapahtunut Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto aiheutti sen että tavaraa kulkeutui sekä Oulujoen että Vuoksen vesistöön. Valtimon Kalliojärvi on myös bifurkaatiojärvi, ja sitä kautta saadaan reitit Saimaan kanavaa sekä Oulujokea pitkin merelle. Tai Vuoksea pitkin, jos halutaan vieläkin suurempi saari. Miksi sitä sitten voitaisiin kutsuakaan. Puolen Suomen saari. No, tämä nyt vain yllä olevaan keskusteluun liittyvänä äärikuriositeettina.
Näissä asioissa tietysti täytyy ottaa huomioon myös volyymit. Kallaveden kokonaislähtövirtaama Soisalon ympäri Konnuksen ja Karvion kautta on noin satakertainen Vesijakoon verrattuna. Lähtökohtaisesti vedenjakajilla on vähän vettä (poikkeus on Lummennen, Vehkajärven ja Vesijaon järjestelmä) eikä vedenjakajien bifiurkaalilammista ja -soista lähtevien ojien olemassaolo ole yleensä nähty saaria synnyttävän.
Lapuanjoen ja Kokemäenjoen vesistöjen latvat ovat lähellä Virtain ja Alavuden rajaa vajaan kahden kilometrin päässä toisistaan. Välissä oleva Räätälinneva valuttaa vesiään kumpaankin suuntaan. Laskujoki ei ole kovin kummoinen, eikä sekään taida saaren synnyttämiseen riittää: https://maps.app.goo.gl/XTYurwWNwyHC6PrW6
Vastaavasti edes Saimaan kanavan ja Vuoksen ei katsota muodostavan saarta, jonka rannoilla sijaitsevat muun muassa Lappeenranta, Imatra, Käkisalmi, Pietari ja Viipuri.
Lähetä kommentti