24.5.2020

Ja valkeus tuli

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1.6.2020, eli tuota pikaa. Yksi maisemaan vaikuttavista tekijöistä on vastakkaiseen suuntaan kulkevien kaistojen välisen sulkuviivan värin muuttuminen keltaisesta valkoiseksi.

Järjenkäytön nimissä asiassa on oltu jo hieman etukenossa. Keväällä 2020 tehdyt maalaukset on tehty uusien sääntöjen mukaisesti. Kesällä 2019 tehtiin vielä keltaisia, mutta paikoin sellaisia, jossa on valkoinen maalikerros keltaisen alla. Kun keltainen kuluu pois, nousee valkoinen näkyviin.


Uutta päällystettä seututiellä 130 Nurmijärvellä


Myös sulkualueiden väri muuttuu.

Keltainen ei kuitenkaan kokonaan väisty. Muun muassa vuosikaudet Helsingissä kokeiltavana ollut risteysmerkintä, joka kieltää pysähtymisen, on saanut virallisen nimen: risteysruudutus. Sen väri muuttuu uuden lain myötä keltaiseksi.



Uusi laki sallii myös liikennemerkin kuvan maalaamisen tien pintaan merkin vaikutuksen tehostamiseksi. Merkintä voidaan tehdä liikennemerkin oman värityksen mukaiseksi eli keltaistakin voi esiintyä.


2 kommenttia:

Elyas kirjoitti...

Joko niitä on tälle keväälle maalattu? Vanha "hyvä" tyylihän oli suorittaa maalaukset kesälomakauden jälkeen joskus elo-syyskuussa, jotta onnistuttiin minimoimaan maalauksista saatava hyöty.

Matti Grönroos kirjoitti...

Uusi päällystehän saa aina uuden maalauksen saman tien.

Syksyllä tehtävässä maalauksessa on aivan selvä logiikka: Uuden maalin heijastavuus on tällöin parhaimmillaan silloin, kun heijastavuutta eniten tarvitaan, eli loka-joulukuun räkäkeleillä.