19.5.2024

Koilliseen vai luoteeseen

Liikennemerkkien asettelu oikein päin tuntuu tienpitäjille olevan osapuilleen mahdoton urakka, ainakin kun kyseessä on pysäköinti kielletty -merkki.

Eräänlainen bravuuri löytyy Pitäjänmäeltä, tuota Maailman Toimivimmasta Kaupungista Helsingistä.

Tässä on kyse jo piittaamattomuudesta. Jo merkkien ruuvaaja näkee, että jotain on pielessä, työnjohdosta puhumattakaan.

Helsinki tietenkään ei ole ainoa, joka näitä sössii. Kohtalaisen herkullinen esimerkki on Naaranpajuntie Vihdin Nummelassa. Vajaan kilometrin matkalla on koko joukko pysäköinti kielletty -merkkejä ja joka ainut on asennettu väärin.

Eikö noihin nyt voisi laittaa jotain "tämä puoli ylöspäin" -tarraa, jonka asentaja voi sitten kiskaista pois?


13 kommenttia:

JukkeliV kirjoitti...

Tarra on jo olemassa, takaa katsottuna oikeassa alakulmassa.

Matti Grönroos kirjoitti...

Pyöreän merkin oikea alakulma kuulostaa kiehtovalta konseptilta.

Aapo Halminen kirjoitti...

Pysäköintikieltomerkin saaminen väärin vaatii jo luovuutta, sillä nykyään merkeissä on yleensä kiinnitysraudat valmiina, ja silloin merkin saaminen 90 astetta väärin ei olekaan helppo tehtävä. Veikkaisin itse, että merkit ovat saapuneet jo kilpipajalta virheellisinä, mikä on ehkä vielä huolestuttavampaa kuin asentajan töppäily.

Oma lukunsa ovat sitten kiertoliittymän merkit, joista empiirisen kokemuksen noin joka toinen on ripustettu tolppaan ylösalaisin.

JukkeliV kirjoitti...

Olipahan tuossa yksi kieltoaluekin, jonka insinöörikin voi käsittää nelikulmaiseksi vaikka keskellä on pyöreä kuvio t: teknikko :-)

Läpireiättömät merkit ovat valtion herkkua, köyhät kunnat käyttävät vielä paljon perinteisiä.

Matti Grönroos kirjoitti...

Mutta se nelikulmainenhan on asennettu väärin...

Elyas kirjoitti...

Toivottavasti taaimmaisin merkki on "nopeusrajoitusalue päättyy" eikä "pysäköintikieltoalue päättyy"...

Väylän liepeiltä kirjoitti...

Kyllä se on pysäköintikieltoalue päättyy -merkki, jonka Elyas hienosti bongasi.

Tosin se on oikeassa asennossa, joten jää ratkaisemattomaksi, onko kuvassa noin 15 metrin pituinen pysäköintikieltoalue vai onko siinä kaksi limittäistä pysäköintikieltoaluetta. Yksi tavallinen ja toinen 90 asteen vaihesiirrolla.

Väylän liepeiltä kirjoitti...

Suhteelliseen harvinaisuutensa peilaten hämmentävän usein on onnistuttu sössimään etuajo-oikeus kohdattaessa (B3) ja väistämisvelvollisuus kohdattaessa (B4) -merkit, joissa 180 asteen vaihe-erot ovat aika ratkaisevia oikeusvaikutuksen kannalta.

Tulipa viime viikolla vastaan tilanne, jossa kavennuksen molemmilla puolilla on etuajo-oikeusmerkit, tosin toisella ylösalaisin.

Matti Grönroos kirjoitti...

Kyllä. Se on pysäköintikieltoalue päättyy -merkki. Ja sen kääntöpuolella on väärin asennettu pysäköintikieltoalue-merkki. On siinä vähän enemmän kuin 15 metriä.

Antti kirjoitti...

Onkohan kukaan yrittänyt esim. saada parkkisakkoaan kumotuksi 90 astetta vinoon asennetun kieltomerkin perusteella ja mikä on ollut lopputulos?

paavo kirjoitti...

Jos on asentaja ajatellut, että koskee vain Volvoja.

KLS kirjoitti...

Jos pysäköintikieltomerkin vinoviiva on väärin päin, onko merkki mitätön?
Onko se siinä tapauksessa liikennemerkki ollenkaan? Vai onko se tieliikennelain 73 §:ssä tarkoitettu "häiritsevä tai luvaton laite"? Sen pykälän mukaanhan "tielle tai sen välittömään läheisyyteen ei saa asettaa kilpeä, merkintää tai laitetta, joka voidaan sekoittaa liikenteenohjauslaitteeseen tai ..."

Jos auton pysäköi paikkaan, jossa on sellainen virheellinen merkki, ja sitten lappuliisa kirjoittaa maksumääräyksen, voisiko auton omistaja vedota siihen, ettei paikalla ole pysäköinnin kieltävää liikennemerkkiä?

KLS kirjoitti...

Vieläkö tähän voi kirjoittaa kommentteja?
Tuli kuitenkin mieleeni:
Tätä voisi ehkä kokeilla seuraleikkinäkin:
Pyydetään läsnäolijoita piirtämään ulkomuistista, mistään mallia katsomatta, pysäköintikiellon liikennemerkki. Ja ehkä myös moottoriajoneuvolla ajon, pyöräilyn ja jalankulun kieltomerkit.
Veikkaisin: Merkittävä osa osallistujista tekisi saman virheen, jonka minäkin jokseenkin varmasti olisi tehnyt, jos minua olisi pyydetty piirtämään ne ennen kuin näin tämän viestisi. Nimittäin: olisin piirtänyt niihin sen vinoviivan väärin päin, alavasemmalta yläoikealle. Jostakin syystä se tuntuisi mielestäni luontevammalta niin.
Ja niin päinhän se (musta) vinoviiva onkin esimerkiksi etuajo-oikeuden ja nopeusrajoituksen päättymismerkeissä.