21.8.2012

Torvoilantie

Kanta-Hämeessä Hauholla sijaitseva Torvoilantie on yksi niistä lukuisista maanteistä, jotka saivat viitisentoista vuotta sitten kevyen päällysteen. Muutos pölisevästä soratiestä oli suuri. Tien kuormitus on kohtalainen, luokkaa 400 ajoneuvoa vuorokaudessa, eikä soratie oikein ollut pysyä kunnossa.

Vuodet vierivät, eikä kevytpäällyste oikein osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Se olisi vaatinut tukevamman tiepohjan. Torvoilantiekin kuoppaantui ja routa aiheutti milloin poikkisuuntaisia ja milloin pituussuuntaisia repeytymiä päällysteeseen.

Vuoden 2011 kevät oli runsaslumisen ja kylmän talven jäljiltä ongelmallinen. Tiessä oli kohtia, joista pääsi yli hädintuskin kävelyvauhtia. Pieniä pikapaikkauksia tehtiin. Paikkaseudulla pelättiin pahinta: Varsin moni tällaisista teistä oli jo "parannettu sorateiksi", eli kevytpäällyste oli käyty kuorimassa pois.

Niin kuitenkin kävi, että kesällä 2012 paikalle tuli työkoneita. Ensin kuorittiin päällysteenjämät irti, mutta sitten ruvettiinkin rakennustöihin. Tien runkoa parannettiin, ojia aukaistiin ja pahimpia routapaikkoja raudoitettiin. Lopuksi päälle vedettiin uusi päällyste.Siihen nähden, että Suomi on verraten varakas valtio, sorateiden osuus julkisesta tieverkosta on eurooppalaisittain hätkähdyttävän suuri. Tieinvestointeja leikataan jatkuvasti ja alempi tieverkko päästetään näin rapistumaan. "Sorateiksi parantaminen" vuonna 2012 on ratkaisuna monessa tilanteessa väistämätön, mutta vähintään yhtä uskomaton.

Ei kommentteja: