19.8.2012

Visualisointia

Kartoissa käytetään usein ns. rinnevarjostusta, jonka avulla tottumaton kykenee hahmottamaan maaston muotoja paremmin kuin korkeuskäyristä. Sitten, kun halutaan leikitellä, eikä kartan mittakaavalla ja suuntauksella ole niin väliä, korkeusdatalla ja sopivalla ohjelmistolla on mahdollista saada aikaan hyvinkin näyttäviä ikäänkuin kolmiulotteisia karttakuvia.

Suomessa tuli kuluvan vuoden keväällä vapaasti saataville koko joukko maanmittauslaitoksen digitaalista aineistoa. Oheiset kuvat perustuvat peruskarttarasteriin 1:20000 ja maastokarttarasteriin 1:50000 sekä 10 metrin korkeusmalliin.

Saanatunturin muodoista saa varsin hyvin käsityksen kolmiulotteisesta karttakuvasta:Kaksiulotteisesta kartasta muotojen hahmottaminen on paljon vaikeampaa:Vertailun vuoksi valokuva:Kolin maantie:Korpilahden ja Joutsan välinen maantie 610 nousee Vaarunvuorten ylitse:Rutalahden ja Toivakan välinen maantie 6134 kanjonissa:Vehoniemi ja Kaivannon kanava Längelmäveden ja Roineen välissä, valtatie 12:Suurimmasta osasta maailmaa on saatavilla korkeusdataa. Niiden kattavuus ja tarkkuus vaihtelevat. Käyttämällä pohjakarttana OpenStreetMapia ja korkeusdatana NASAn avaruussukkuloiden keräämää dataa, jossa on korkeustieto 90 metrin välein, on piirretty kartta Sveitsistä. Kartta esittää Churin kaupunkia Reinin laaksossa.


Ei kommentteja: