19.8.2024

Yksiajorataisen moottoritien eritasoliittymän numero

Kolmostiellä Hämeenlinnassa, kantatien 57 liittymässä, on bongattavissa mielenkiintoinen liikennemerkki: Yksiajorataisen tien eritasoliittymä.



Kolmostie toki tuolla kohdalla on kaksiajoratainen.

Merkin voitaisiin ajatella olevan kuluneen tai vahingon. Tarkoituksella se siinä kuitenkin näyttää olevan. Samanlainen merkki nimittäin on vastassa myös etelän suuntaan ajettaessa. Ja on ollut siinä ainakin 15 vuotta; Googlen kamera-autojen ensimmäiset kuvat paikalta ovat vuodelta 2009.


Viereiset liittymät on merkitty asianmukaisesti.


Myös liittymän 26 suunnistustaulu on kunnollinen.


Jäljelle jää vain pari kysymystä: Miksi mokoma merkki on tullut käyttöön ja miksi kukaan ei katso tarpeelliseksi korjata tilannetta.

Eritasoliittymän merkki oli jonkinlaisessa epämääräisen statuksen testikäytössä parikymmentä vuotta. Merkillä oli liikenne- ja viestintäministeriön poikkeuslupa 827/70/2.5.2001. Ensimmäinen numerointi tehtiin vuonna 2001, mutta missään vaiheessa merkki ei uinut tieliikenneasetukseen; liikennemerkkipiirustuksiin kylläkin.

Vanha merkki oli joskus hieman hupaisan näköinen, koska sallittuja kokoja oli vain yksi: moottoriteiden suunnistustaulun tekstikoon mukainen. Iisalmen ohitustien merkki osoittaa pientä epäsuhtaa muiden viittojen kanssa.


Vuonna 2020 voimaan tulleessa tieliikennelaissa merkki on virallistettu numerolla F34. Nytkin ohjeet ovat hieman pintapuoliset, mutta yksiajorataisen tien merkki on piirustuksissa variattina F34_3. Merkki on erilainen kuin tieliikenneasetukseen perustuvissa piirustuksissa.


F34_3

Ei kommentteja: