Suomessa on pitkään ollut yhtenä viitoituksen oninaisuutena epäjatkuvuus. Tilanne on toki muuttunut parempaan suuntaan etenkin siksi, että valta- ja kantateiden viitoituksessa on sallittu muitakin kohteita kuin vain kaukokohde. Tästä huolimatta vieläkin on maastossa merkintöjä, jotka saavat kulkijan helposti hämmentymään.
Esimerkkimme on seututieltä 290 eli ikivanhalta Helsingin ja Hämeenlinnan väliseltä maantieltä. Viitoituksen vaikeusastetta nostaa se, että teiden 54 ja 290 risteys on kanavoitu kahdeksi noin 300 metrin päässä toisistaan olevaksi T-risteykseksi. Erityinen vaikeusaste syntyy siitä, tienpitäjällä on kovin suuria vaikeuksia päättää, kutsuako Turenkia Turengiksi, Janakkalaksi vai sekä että.
Lähdemme liikkelle Hausjärven kirkon kohdalta, entisestä nelostien ja kantatien 55 risteyksestä. Ensimmäiseksi katse kiinnittyy siihen, että Hausjärvellä on opastus Hausjärvelle. Tienpitäjän mielestä on erittäin tärkeää se, missä kunnanvirasto sijaitsee. Hausjärven kunnanvirasto sijaitsee Oitissa ja siksi Oittia ei saa sanoa Oitiksi vaan Hausjärveksi.
Emme kuitenkaan lähde Oittiin, vaan jatkamme tietä 290 kohti Hämeenlinnaa Janakkalan suuntaan.
Muutaman kilometrin päässä lähestymme tien 54 risteystä, joka on viitoitettu lähes asianmukaisesti. Ei varmaankaan tulisi kohtuuttoman kalliiksi lisätä kilpeen numeroa 290.
Suunnistustaulun suunta on hyvä painaa mieleen, koska itse risteyksessä on opastus vain Lahteen ja Riihimäelle. Toinen risteys on onneksi sen verran lähellä, että vasemmalle kääntyminen on varsin todennäköinen arvaus. (Tosin ennakkoviitasta ei käy ilmi, että risteys on kaksiosaiseksi kanavoitu eli seutua tuntematon ei välttämättä osaa arvata, että kauempana näkyvä risteys on oleellinen juttu.)
Toiseen haaraan viitoitetaan peräti kolme kohdetta. Erityisesti luovuudesta kertoo, että Janakkala ja Turenki on merkitty kilpeen kuin ne olisivat kaksi eri paikkaa.
Risteyksen kohdalla olevassa tienviitassa ei kuitenkaan ole nimeä Janakkala lainkaan!
Sen sijaan risteyksen jälkeen viitoituksessa nimi Turenki katoaa ja Janakkala nousee tuhkasta siivilleen Fenix-linnun tavoin.
Loppumatka Turenkiin viitoitetaan Janakkalaan. Tosin Leppäkosken-Kiipulan tien risteyksessä esiintyy myös nimi Turenki.
1 kommentti:
Google Mapsin katunäkymistä havaitsin tämän: Sipoon kuntakeskukseen, Nikkilään, osoittaa Sipoon rajojen sisäpuolella Nikkilä-viitat, mutta Sipoon ulkopuolella taas viitoitetaan Sipooseen.
Lähetä kommentti